donderdag 18 oktober 2018

Vuilstortplaats Ornamibo wordt bewaakt door politie en militairen

Rapers hinderen brandweerlieden in hun werk en stichten weer brand....

- Enkele rapers zijn aangehouden door de politie
- 'Zij veroorzaken calamiteiten en dit kan zo niet doorgaan'


Vuilstortplaats Ornamibo wordt vanaf maandag bewaakt door politie en militairen. Minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw heeft deze maatregel ingesteld, nadat rapers brandweerlieden hebben weerhouden hun werk te doen. Bovendien had de groep weer vuur gesticht, zo bericht de Ware Tijd woensdag 17 oktober 2018. 

Enkele van de rapers zijn aangehouden door de politie. 'Wij hebben gesproken met de rapers. Zij veroorzaken calamiteiten en dit kan zo niet doorgaan.' De groep bestaat uit vijftien tot achttien personen die de belt tot hun woon- en werkplaats hebben gemaakt.

Op 7 oktober waren het rapers die de brand hebben gesticht op de vuilnisbelt. Het vuur heeft zich vervolgens dusdanig verspreid, dat er een enorme rookontwikkeling is ontstaan in het gebied.

Toen de brandweer een dag na het aansteken van het vuur de plek aandeed, kwam vast te staan dat alle wegen die naar de vuilnisbelt leiden vol met afval zaten. Vanuit het ministerie van Openbare Werken zijn graafmachines ingezet en wordt zand aangevoerd om de wegen gelijk te maken. Ook wordt het zand gebruikt om het vuur te doven. Er wordt tegelijkertijd gewerkt aan de verlichting.

Volgens Adhin vergroot de schaal van de rookontwikkeling zich. De bewindsman omschrijft de situatie waaronder brandweerlieden werken als 'onvoorstelbaar'. 'Je ogen worden rood en je luchtwegen krijgen geen zuurstof', zei Adhin.

Er zijn afspraken met de RGD poli's van Houttuin, Lelydorp en Latour om personen met klachten tot elf uur 's avonds te behandelen. Tegelijkertijd is het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) in stelling gebracht. Vanaf vrijdag hebben zij een 'evenement base' ingesteld. Voorts brengt de afdeling Epidemiologie alle patiënten met klachten in beeld en heeft nauw contact met de artsen uit Houttuin. Daarnaast worden risicogebieden vanaf nu in kaart gebracht en worden er medewerkers uit deze gebieden opgevangen. Dit zal tot december doorgaan.

De brand bevindt zich volgens de deskundigen onder het maaiveld. Er zal boven het gebied worden gevlogen om de juiste locatie van de brandhaarden te ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten