donderdag 18 oktober 2018

Advocaten Braziliaanse president vragen hoogste rechtbank vernietiging dossier politie tegen Temer

(Bron foto: Twitter)
'Federale Politie kan Temer niet beschuldigen zonder toestemming Hooggerechtshof of het parket'


Advocaten van de Braziliaanse president Michel Temer hebben de hoogste rechtbank van het land gevraagd een rapport van de Federale Politie te vernietigen waarin wordt geadviseerd dat hij en zijn naaste medewerkers worden beschuldigd van corruptie en dat hun tegoeden worden geconfisqueerd. De politie heeft Temer onderzocht wegens het aannemen van steekpenningen in ruil voor het helpen vormen van een decreet dat de havens van Brazilië reguleert, en in het bijzonder voor het verlengen van concessies in de haven van Santos ten behoeve van bedrijven die eigendom zijn van naaste medewerkers. 

Temer handhaaft zijn onschuld. Hij is geconfronteerd met verschillende beschuldigingen van corruptie, maar is immuun voor vervolging tijdens zijn ambtsaanvaarding, tenzij het Hooggerechtshof besluit zijn immuniteit te ontnemen.

Het defensieteam van de president voerde aan, dat de Federale Politie niet in staat zou moeten zijn Temer te beschuldigen zonder toestemming van het Hooggerechtshof of het parket. De termijn van Temer - waarin hij in decennia een van de meest impopulaire Braziliaanse presidenten is geworden - eindigt op 1 januari en daarmee ook zijn immuniteit tegen vervolging.

Het Congres heeft vorig jaar twee keer gestemd om te voorkomen dat Temer terechtstaat bij het Hooggerechtshof inzake drie beschuldigingen van corruptie tegen hem.

Het rapport van de Federale Politie beveelt aan dat Temer, zijn dochter Maristela, voormalig adviseur Rodrigo Rocha Loures en acht anderen geconfronteerd worden met aanklachten en hun bezittingen verbeurd verklaard voor hun rol in naar men zegt witwassen van steekpenningen door middel van onroerendgoedtransacties.

Carlos Marun, de Regeringsminister van Brazilië, zei woensdag 17 oktober 2018, dat Temer, die in 2016 aantrad nadat de voormalige presidente Dilma Rousseff was afgezet, 'verontwaardigd en geschokt' te zijn door het politierapport. De rechter van het Hooggerechtshof, Luis Roberto Barroso, die toezicht houdt op de zaak, zei dinsdag dat hij de bevindingen van het Openbaar Ministerie van Brazilië zou afwachten, voordat hij beslist hoe verder te gaan.

De aantijgingen komen te midden van een polariserend presidentsverkiezingenseizoen in Brazilië.

(Suriname Mirror/Al Jazeera)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten