donderdag 18 oktober 2018

Cft: Hoog tijd dat Curaçao werk maakt van duurzame overheidsfinanciën - 'Meerjarige budgettaire problematiek onverminderd zorgelijk'

Nieuw gemaakte afspraken tussen regering en Cft moeten het tij keren Willemstad 

Het land heeft het financieel beheer nog niet op orde


Voor 2018 is een forse inspanning geleverd om de begroting sluitend te krijgen, doch de meerjarige budgettaire problematiek van Curaçao is onverminderd zorgelijk. Het land heeft het financieel beheer nog niet op orde. Dat stelt het College financieel toezicht (Cft) in een woensdagavond 17 oktober 2018 uitgebracht persbericht.

Met de regering zijn door het Cft daarom afspraken gemaakt over hoe te komen tot duurzame overheidsfinanciën. Op basis van door Curaçao aangeleverde stukken (begrotingswijziging en uitvoeringsrapportage) stelde het Cft eerder vast dat de begroting 2018 niet meer voldeed aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht. In het kader van een traject van hoor- en wederhoor kwam de minister van Financiën met aanvullende maatregelen en nieuwe informatie.

Het Cft concludeerde echter, dat nog steeds onzekerheden bestaan over de vordering op staatsbedrijf UTS en de risico’s rond Sehos en HNO en dat - meer algemeen - met ad hoc-maatregelen de structurele financiële problematiek van het land niet kan worden opgelost. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is het op orde brengen en houden van het financieel beheer. Zonder gedegen financieel beheer is een ordentelijk begrotingsproces niet mogelijk. De (ultieme) toetssteen is het tijdig vaststellen van een jaarrekening met goedkeurende accountantsverklaring.

Afgesproken is dat de regering van Curaçao zeker stelt dat dit het geval zal zijn met de jaarrekening 2021. Voor de komende twee jaren zal een roadmap worden uitgewerkt en vastgesteld. De uitvoering daarvan wordt mogelijk gemaakt door de financiële kolom van het overheidsapparaat snel en drastisch te versterken.


Verder zijn afspraken gemaakt over betere heffing en inning van belastingen en over belastinghervorming.

(Bron foto: Berber van Beek)
Raymond Gradus, voorzitter van het Cft: 'Versterking van de economie van Curaçao vereist vooral private investeringen. Private investeerders willen hun risico’s beperken en kunnen vertrouwen op de stabiliteit en kwaliteit van het ambtelijk en bestuurlijk overheidsapparaat. Een noodzakelijke voorwaarde daarvoor is een gedegen beheer van de overheidsfinanciën.'

Over de gemaakte afspraken zegt hij: 'Het is nu aan de regering om deze doortastend en voortvarend uit te voeren. Als Cft zullen we dit zeer kritisch volgen.'

Het Cft zal de Rijksministerraad informeren over de door de regering genomen maatregelen en de met het Cft gemaakte afspraken.

Het Cft heeft tijdens zijn bezoek aan Curaçao gesproken met de Gouverneur, de Raad van ministers, de minister van Financiën, de financiële commissie van de Staten, de ministeriële regisseur en toezichthouder voor het nieuwe ziekenhuis, de directie van de centrale bank en de directie van de raffinaderij.

Het was het eerste bezoek van de nieuwe Cft-leden Henk Kamp namens Nederland en Russell Voges namens Sint Maarten. Naast hen maken voorzitter Raymond Gradus en Gregory Damoen namens Curaçao deel uit van het college. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten