maandag 8 oktober 2018

Sociaal leider en twee zonen vermoord in Colombiaanse stad Bolivar, Cauca

52-Jarige Jaime Rivera en zonen Jaime Reinel, 20, en Jeison Mauricio Rivera, 23, gedood

'Geweld is een zorgvuldig berekende strategie tegen de mensenrechtenbeweging'


De moord op een Colombiaanse vader en zijn twee zonen op het platteland van Cauca werd zondag bevestigd in landelijke media door Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca, Amapola y Marihuana (Coccam). 

Het trio werd zaterdag gevonden nadat een groep onbekende aanvallers hun huis rond vijf uur 's morgens in de stad Bolivar was binnengedrongen, de 52-jarige Jaime Rivera had gemarteld en gedood voordat zij zijn twee zonen vermoordden, Jaime Reinel, 20, en Jeison Mauricio Rivera, 23.



Zowel Rivera als zijn zoon Jaime werden gezien als prominente figuren in hun gemeenschap die meerdere keren protesten leidden tegen door de staat uitgevoerde uitroeiingsmissies gericht op cocagewassen. Het paar werd door inwoners van hun stad beschreven als verdedigers van het vredesakkoord en fervente voorstanders van het nationale uitgebreide programma voor de vervanging van illegale gewassen.

De vader en zoon bevorderden actief stadsvergaderingen en hielpen bij het organiseren van de behoeften en voorstellen van de stad. De tragedie vond plaats net 24 uur nadat sociale leiders en mensenrechtenverdedigers hun zorgen aan een verzameling Congresleden presenteerden als onderdeel van de Openbare Hoorzitting van het Leven en het Territorium van het Zuidwesten.

De burgemeester van Bolivar, Rodrigo Perez, bood zijn sympathie aan de familie en financiële steun van de stad voor de begrafenissen.


Coccam hekelde de drievoudige moord en riep overheidsfunctionarissen op om de veiligheid van sociale leiders in het hele land te garanderen.

Volgens rapporten zijn er dit jaar minstens 160 sociale leiders gedood in Colombia. Afgelopen militaire missies van gedwongen uitroeiing van cocavelden, hebben geleid tot gewelddadige botsingen met de agrarische sectoren met tientallen gewonden en doden, en een nationaal debat over de bereidheid van de staat om nieuwe winstgevende alternatieven voor boeren in plattelandsgebieden te ondersteunen.

Oscar Zapata, een vertegenwoordiger van de Coordinación Colombia Europa Estados Unidos (CCEEU) in Antioquia, zei dat het geweld een zorgvuldig berekende strategie is tegen de mensenrechtenbeweging en meer dan 100 sociale leiders hebben hun projecten in Baixo Cauca verlaten na een '110 procent' toename van bedreigingen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/El Tiempo/Twitter/Diario del Cauca)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten