maandag 8 oktober 2018

Granman Albert Aboikoni wil fonds om bouw casssavefabriek te realiseren

Komst fabriek moet bovenal de zelfredzaamheid onder bewoners bevorderen


De ontwikkeling van dorpen in het Boven-Surinamegebied kan naar een hoger niveau getild worden als er structuur komt in de productie. Dit is de reden waarom granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners het idee heeft geopperd, om te komen tot een speciaal fonds hiertoe. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 8 oktober 2018.

Het stamhoofd heeft zaterdag tijdens een krutu in zijn residentie te Asidonhopo het voorstel op tafel gelegd om een fonds op te richten, met de bedoeling dat alle traditionele gezagdragers (inclusief de granman zelf) maandelijks wat bijdragen. Het geld uit het fonds zal aangewend worden om een fabriek op te zetten voor de productie van cassave. Dit moet niet alleen leiden tot gegarandeerde afzet en inkomenszekerheid voor de gemeenschappen, maar bovenal de zelfredzaamheid onder hen bevorderen.

'Het is een manier om te komen uit de vicieuze cirkel waarin we zitten, want hoeveel kan de overheid nog geven aan het binnenland? We hebben grond, schoon drinkwater, de natuur is rijk. Waarom kunnen wij dan niet overgaan tot het planten van gewassen om verder door te verkopen of te verwerken tot eindproduct?', zegt het stamhoofd.

Hij noemt het belangrijk, dat elke samenleving een economische ruggengraat heeft. 'Anders ben je gewoon een consumptiesamenleving. Je gebruikt alleen goederen en diensten, maar je produceert zelf niets. Het is moeilijk om zo een samenleving in stand te houden.' Aboikoni merkt op dat iedereen nu voor zichzelf produceert, maar de structuur ontbreekt. 'Eenieder plant voor zichzelf en je bent niet verzekerd van afzet.'

Er is voorlopig gekozen voor cassave, omdat de mensen voldoende kennis en ervaring met de teelt daarvan hebben. Het stamhoofd heeft de dorpelingen opgeroepen om de braakliggende gronden zoveel mogelijk te benutten. 'Elk gezin kan een hectare open kappen en beplanten.'

De fabriek krijgt een centrale ligging langs de rivier voor een gunstige bereikbaarheid.De aanwezige traditionele gezagsdragers hebben positief gereageerd op het voorstel van de granman. Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname heeft het idee eveneens omarmd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten