maandag 8 oktober 2018

DOE wil dat regering uitspraak NDP-kopstuk Abrahams over vervroegde 2020-verkiezingen corrigeert

'Het mag niet, dat zo'n mededeling vanaf politiek podium als vaststaand feit wordt meegedeeld'



De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) vindt het niet correct, dat ondervoorzitter Ramon Abrahams van de NDP de mededeling heeft gedaan op een vergadering in partijcentrum Ocer, dat de verkiezingen mogelijk eerder gehouden worden dan 25 mei 2020. Abrahams zei dat deze datum valt op 'bodo' (Idul Fitre). Voorafgaand hieraan wordt er een maand lang gevast door moslims. 

DOE roept de regering op om correctief op te treden door zich te distantiëren van de gedane uitspraken.

Steven Alfaisi, voorzitter van DOE, zegt vandaag, maandag 8 oktober 2018, in een verklaring dat zijn partij gelooft in de machtenscheiding, maar meer nog in de scheiding van het publieke- en het private domein. Conform artikel 56 van de Grondwet is het wijzigen van de zittingsperiode van De Nationale Assemblee (DNA) een aangelegenheid die slechts bij wet kan worden gewijzigd.

DOE respecteert de culturele- en religieuze diversiteit van de samenleving en ziet dit als een groot goed. Mocht, om welke reden dan ook, het houden van verkiezingen een belemmering vormen voor de viering of beleving van een culturele dan wel religieuze uiting, dan zal in DNA daarover gesproken moeten worden en in samenspraak met de uitvoerende macht tot een besluit tot het wijzigen van de zittingsperiode van DNA gekomen moeten worden.

'Het mag echter nimmer zo zijn, dat deze mededeling – zonder consultatie vooraf – vanaf een politiek podium aan het volk als een vaststaand feit worden meegedeeld. DOE heeft al vaker erop gewezen dat de huidige regering in haar optreden niet dat respect aan DNA geeft dat dit Instituut verdient. DOE roept politieke partijen op niet verder te gaan om ons land tot een staatsrechtelijk gedrocht te maken en het principe van checks and balances mede in ere te helpen houden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten