woensdag 19 september 2018

Equatoriaal-Guinea eist dat Brazilië ruim 16 miljoen dollar in contanten en luxe horloges teruggeeft

(Bron foto: AFP)
Dollars en horloges in beslag genomen bij delegatie zoon Teodorin Nguema Obiang van president


De kleine West-Afrikaanse staat Equatoriaal-Guinea eiste dinsdag 18 september 2018, dat Brazilië meer dan 16 miljoen dollar in contanten en luxe horloges teruggeeft, door grensambtenaren in beslag genomen bij een delegatie die de zoon van de president vergezelde. Minister van Buitenlandse Zaken Simeon Oyono Esono Angue hekelde de inbeslagname als 'onvriendelijk gedrag' en eiste dat de items worden teruggestuurd, zei televisiezender TVGE. 

Teodorin Nguema Obiang, vicepresident van Equatoriaal Guinea en zoon van de oude heerser, president Teodoro Obiang Nguema, arriveerde vrijdag in een privévliegtuig op het vliegveld van Viracapos bij Sao Paulo, als onderdeel van een delegatie van 11 personen. De federale politie vond $ 1,5 miljoen in contanten in één tas en horloges met een geschatte waarde van $ 15 miljoen in een andere, meldde de krant O Estado de Sao Paulo.

De Braziliaanse wet verbiedt mensen om het land binnen te komen met meer dan 10 000 reais, of ongeveer $ 2.400, in contanten

'De vicepresident was op een privéreis naar Brazilië', vertelde de Braziliaanse ambassadeur in Equatoriaal Guinea, Evalde Freire, die was geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Malago, maandag aan TVGE. 'Alle internationale reizigers zijn onderworpen aan nationale luchthavenprocedures, waarbij de douane en politie hun werk doen', zei Freire.

O Estado de Sao Paulo citeerde een diplomatieke bron uit Equatoriaal-Guinea, dat het geld bestemd was om te betalen voor een medische behandeling die Obiang in Sao Paulo zou ondergaan. De horloges waren voor zijn 'persoonlijk gebruik' en gegraveerd met zijn initialen, aldus het bericht.

Obiang junior, 49, werd in oktober veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf  van drie jaar in oktober 2017 voor het witwassen van geld. Hij heeft verschillende keren Brazilië bezocht tijdens het carnaval van 2015 in Rio de Janeiro, toen een sambaschool de hoogste eer won voor een Equatoriaal-Guinea-thema parade, maar hij werd zwaar bekritiseerd, omdat het zou zijn gefinancierd door het Obiang-regime

Obiang senior, 76, greep de macht door zijn eigen oom, de eerste post-onafhankelijkheid president Francisco Macias Nguema, af te zetten, die vervolgens werd doodgeschoten door een vuurpeloton. Hij won een vijfde termijn van zeven jaar in 2016 met bijna 94 procent van de stemmen. Bij algemene verkiezingen afgelopen november vergaarde zijn partij 92% van de stemmen. Beide verkiezingen zijn als frauduleus bekritiseerd.

Critici beschuldigen hem van brutale onderdrukking van tegenstanders, evenals van verkiezingsfraude en corruptie. Equatoriaal-Guinea is een van de grootste olieproducerende sub-Sahara-Afrikaanse landen geworden, maar een groot deel van de 1,2 miljoen inwoners leeft in armoede.

(Suriname Mirror/AFP/News24/The East African)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten