woensdag 19 september 2018

Politie waarschuwt voor nieuwe drugssoort in vloeibare vorm, Pokemon

(Bron screenshot: YouTube/STVS)
'Deze drugssoort is afkomstig uit Nederland en Frans-Guyana'


De politie heeft onlangs een nieuwe drugssoort in beslag genomen die nog niet eerder bij het Korps Politie Suriname bekend was. Het gaat om een vloeibare vorm van de party drug ‘sukru’ of 'crystal meth'. Tijdens een persconferentie gisteren zei Amritpersad Tilloe, hoofd van de Narcotica Brigade, dat de verdachte heeft verklaard de drugs in Frans-Guyana te hebben gekocht. De man had het spul voor eigen gebruik. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 19 september 2018.

De politie weet niet in hoeverre de vloeibare sukru al op de Surinaamse markt wordt verkocht. De verdachte heeft aangegeven, dat de drugs puur wordt ingenomen, niet opgelost in drank. Dit spul wordt vooral in de partyscene gebruikt. Het wordt in ampullen verkocht met daarop een afbeelding uit de bij kinderen populaire animatieserie Pokemon. Het spul staat daarom ook bekend onder de naam Pokemon, legde Tilloe uit.

'Het is de bedoeling van de verstrekker om dit aan kinderen te verkopen', aldus de politieofficier. Hij voegde eraan toe, dat deze drugssoort uit Nederland en Frans-Guyana komt.

Waarnemend korpschef Roberto Prade stelde, dat in het kader van drugsbestrijding de komende periode ook meer aandacht zal worden gegeven aan synthetische drugssoorten die Suriname binnenkomen. De focus lag tot nu toe vooral op bestrijding van cocaïnehandel en -smokkel. 'Er komt ook heel wat stof Suriname binnen, met name vanuit Nederland de synthetische drugs.'

Met de Nederlandse opsporingsdiensten wordt nu al samengewerkt om Surinaamse politieagenten 'wegwijs te maken in het doolhof van synthetische drugs' en hun te trainen in het herkennen en opsporen van deze drugs. Er komen steeds nieuwe varianten bij, aldus Prade.

De politiechef voegde er aan toe, dat in het kader van het BID-programma (Bestrijding Internationale Drugshandel), dat samen met de Nederlandse Justitie wordt uitgevoerd, al verschillende trainingen zijn verzorgd. Het programma, dat is gericht op het voorkomen van drugssmokkel via de internationale luchthaven, wordt geregeld geëvalueerd en bijgesteld. Twee tot drie keer per jaar komen vertegenwoordigers van Nederlandse opsporingsdiensten naar Paramaribo om zaken te bespreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten