woensdag 19 september 2018

Colombiaanse opgepakt verdacht van coördineren van in fruit verstopte cocaïnezendingen naar Europa

Edilia Vargas, alias 'La Pibe, deed pure cocaïne hydrochloride in ananassen
 
(Bron foto: Notimex)


Een gezamenlijke actie van de Colombiaanse en Spaanse politie leidde tot de arrestatie van Edilia Vargas, alias 'La Pibe', die in fruitladingen verstopte cocaïnezendingen naar Europa coördineerde. Volgens de Nationale Politie van Colombia duurde het onderzoek om achter de locatie van Vargas te komen een jaar. In deze periode slaagden de autoriteiten erin 800 kilo pure cocaïne hydrochloride die verstopt was in ananas te confisqueren.

Tijdens de actie ontdekten de onderzoekers via welke route ze de drugs naar Europa brachten. Volgens het officiële rapport werden hierbij de Caraïbische havens als verzendplatform gebruikt.

Vargas exporteerde ananas vanuit een nep bedrijf, opgericht in de Colombiaanse stad Pereira. Het fruit werd ontdaan van het vruchtvlees en de schil werd gebruikt om de drugs in te stoppen, waarna de ananas weer dichtgemaakt werd. Het fruit werd zodanig verpakt, dat de vorm behouden werd in verband met de controles in de havens. Later werd de smokkelwaar in Portugal en Spanje in beslag genomen.

In deze transnationale operatie, waaraan de Antidrugs Politie van Colombia te pas kwam, werden 10 personen aangehouden.

De inlichtingendiensten ontdekten, dat Vargas in Colombia was aangekomen, vergezeld door haar twee zoons en haar partner, met het doel om wat familieleden te bezoeken. De partner van Vargas is een Spaans staatsburger en zou in de cocaïnehandel betrokken zijn in dienst van drugshandelaren in Europa. Hij wist, dat er een onderzoek ophanden was na de ontdekking van de met cocaïne beladen ananassen. De angst verplichtte hem zijn land te verlaten en zich te verstoppen in Zuid-Amerika. '

(Suriname Mirror/Notimex/AGF/Informate Diario)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten