woensdag 19 september 2018

Schooljaar van Venezuela begonnen met deels lege klaslokalen

Een leeg klaslokaal in Caucagua, Venezuela, 17 september 2018
Leerlingen komen over het algemeen naar school voor de door de staat verstrekte maaltijden

'Op de Benedicto Marmol-school in Punto Fijo kwamen maandag slechts drie van de 365 leerlingen opdagen'

 
Het schooljaar van Venezuela begon maandag met weinig stromend water in klaslokalen te midden van een verlammende economische crisis, waardoor veel gezinnen hun voedsel niet kunnen betalen of hun kinderen niet genoeg voedsel kunnen geven om zich op schoolwerk te concentreren. De OPEC-natie zakt ineen onder de lage olieprijzen en een ontluisterend socialistisch economisch systeem, waardoor miljoenen mensen het moeilijk hebben om te eten en honderdduizenden naar de buurlanden stromen op zoek naar betere omstandigheden.

Hoewel klassen vaak enkele weken nodig hebben om volledig op gang te komen, zeiden leraren dat het ziekteverzuim dit jaar beduidend meer opvalt. In het arme, landelijke stadje Caucagua, ongeveer 75 kilometer van Caracas, waren slechts drie leerlingen naar de Miguel Acevedo Educational Unit gegaan, een openbare basisschool waar 65 leerlingen geregistreerd zijn, volgens de directeur Nereida Veliz.

Schoolprestaties 'zijn vrij laag, omdat kinderen niet naar de klas komen', zegt Veliz in het kleine schoolgebouw waar de stroom uitvalt en slechts drie dagen per week stromend water is. Leerlingen komen over het algemeen door de staat gesponsorde maaltijden ontvangen. 'Ze eten niet thuis, ze eten hier', zegt ze.

Het ministerie van Onderwijs reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Minister van Onderwijs Aristobulo Isturiz zei vrijdag, dat de klassen deze week zouden starten voor 7,6 miljoen leerlingen op 30.000 scholen in het hele land, een cijfer dat 5.000 privéscholen omvat.

De instorting van de hyperinflatie door Venezuela heeft potloden, boeken en uniformen buiten het bereik van de gemiddelde burger gelaten. Een gestaag verval van het openbaar vervoer is een groeiende beperking geworden voor activiteiten, variërend van het leveren van producten tot het meenemen van kinderen naar school.

'Ik heb een enorme inspanning geleverd om mijn zoon naar school te brengen, een deel van zijn uniform is van vorig jaar en van dingen van zijn broer', zegt Omaira Bracho (50) in de kustplaats Punto Fijo in de staat Falcon. 'Ik heb schoenen in de uitverkoop gevonden, het moeilijkste zijn de schoolbenodigdheden.'

President Nicolas Maduro zegt dat het land het slachtoffer is van een 'economische oorlog' onder leiding van door de VS gesteunde politieke tegenstanders. In de grensstaat Tachira zei Javier Tarazona van de staatslerarenvereniging, dat de lessen niet waren gestart vanwege problemen zoals gebrek aan stroom, ontoereikende sanitaire voorzieningen en onvoldoende voedsel.

Op de Benedicto Marmol-school in Punto Fijo kwamen maandag slechts drie van de 365 leerlingen opdagen, volgens de vakbondsafgevaardigde Mari Garcia van Falcon. 'Er ontbreken altijd veel kinderen aan het begin van de klas, maar het is nog nooit zo opvallend geweest', zegt ze.

(Suriname Mirror/VOA News/Reuters) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten