maandag 17 september 2018

Braziliaanse autoriteiten nemen ruim $ 16 miljoen in contanten en luxe horloges in beslag van delegatie Teodorin Nguema Obiang, vicepresident Equatoriaal Guinea

(Bron foto: AFP)
Delegatie die zoon president Equatoriaal Guinea vergezeld landt met privévliegtuig op vliegveld bij Sao Paulo

Miljoenen zouden bestemd zijn voor het betalen van een medische behandeling die Obiang in Sao Paulo zou ondergaan...


Meer dan $ 16 miljoen in contanten en luxe horloges werden op een luchthaven in Brazilië in beslag genomen van de bagage van een delegatie die de zoon van de president Equatoriaal Guinea vergezelde, melden lokale media zondag 16 september 2018.

Teodorin Nguema Obiang, vicepresident van Equatoriaal Guinea en zoon van president Teodoro Obiang Nguema, arriveerde vrijdag met een privévliegtuig op het vliegveld van Viracapos bij Sao Paulo als onderdeel van een delegatie van 11 personen.

O Estado de Sao Paulo meldde zaterdag op zijn website, dat de federale politie $ 1,5 miljoen in contanten in één tas vond en in een andere zak naar schatting $ 15 miljoen.

TV Globo zei, dat Obiang het enige lid van de delegatie was die diplomatieke onschendbaarheid had, omdat de groep niet op een officiële missie was. De tassen van andere delegatieleden werden geïnspecteerd terwijl Obiang buiten in een auto wachtte.


De Braziliaanse wet verbiedt mensen om het land binnen te komen met meer dan 10.000 reais, of ongeveer $ 2.400, in contanten.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde persbureau AFP dat het 'in permanente coördinatie was met de federale politie en de douanedienst over de zaak en om te beslissen welke maatregelen moeten worden genomen'.

De ambassade van Equatoriaal Guinea in Brasilia reageerde niet op vragen over de kwestie.

O Estado de Sao Paulo citeert een diplomatieke bron uit Equatoriaal-Guinea, dat het geld bestemd was voor het betalen van een medische behandeling die Obiang in Sao Paulo zou ondergaan. Wat betreft de horloges, ze waren voor het 'persoonlijke gebruik' van de zoon van de president en waren gegraveerd met zijn initialen, aldus het bericht.

Beschuldigd van het gebruik van publieke middelen om een ​​weelderige levensstijl te ondersteunen, werd Obiang in Frankrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van drie jaar in oktober 2017 voor het witwassen van geld. Hij heeft verschillende keren Brazilië bezocht tijdens het carnaval van 2015 in Rio de Janeiro, toen een sambaschool de hoogste eer won voor een Equatoriaal-Guinea-thema parade, maar werd zwaar bekritiseerd vanwege vermeende financiering door het Obiang-regime.

Obiang, een autocraat met ruime bevoegdheden om bij decreet te regeren en bevriend met onder andere de Surinaamse president Desi Bouterse, is al 38 jaar aan de macht.


(Suriname Mirror/AFP/BBC Afrique/g1.Globo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten