zondag 12 augustus 2018

Albert Aboikoni eindelijk door president Bouterse beëdigd en geïnstalleerd als grootopperhoofd der Saramaccaners

Einde aan ruim vier jaar durende opvolging van ingeslapen granman Belfon Aboikoni



Albert Aboikoni is zondagmiddag 12 augustus 2018 in het presidentieel paleis onder grote belangstelling beëdigd en geïnstalleerd als grootopperhoofd van de Saramaccaners. Na enkele rituelen heeft president Desi Bouterse Aboikoni beëdigd als granman van Saamaka, zo bericht Starnieuws.


De opvolging van de ingeslapen granman Belfon Aboikoni heeft meer dan vier jaar geduurd. De stam is er niet uitgekomen om zelf een granman te benoemen.

Behalve Aboikoni zijn ook Naze Amina en Frans Banai traditioneel geïnstalleerd door stamgenoten als de nieuwe granman. Het traditionele gezag van Saamaka heeft de president gevraagd om de knoop door te hakken en één van de drie te erkennen. De keuze van de president is gevallen op Aboikoni. De rust binnen de stam is echter met de beslissing van de president niet teruggekeerd.

Aboikoni heeft de eed afgelegd. De eedsformule werd hem voorgehouden door directeur van Binnenlandse Zaken, Putridewi Amatsoemarto. Hierna werd de apintiedrum minutenlang bespeeld, gevolgd door een lang ritueel en gebed, waarbij de drum wordt bespeeld door een jongen, onder begeleiding van een priester.

Aboikoni, volledig in een wit kostuum, kreeg een kleed omhangen met een speciale veer eraan als zegen. Hierna werd hij door Bouterse ingezworen als granman.

Na de beëdiging volgde de installatie. De epauletten werden aangebracht door de districtscommissaris van Boven Suriname, Yvonne Pinas, en de directeur van Regionale Ontwikkeling, Wensley Misiedjan. Minister Edgar Dikan heeft de pet geplaatst op het hoofd van Aboikoni, waarna vicepresident Ashwin Adhin de beschikking van de benoeming overhandigde aan de granman.

Vervolgens hield het staatshoofd zijn speech en feliciteerde het grootopperhoofd met de beëdiging en installatie. De president hoopt dat nu een einde gekomen is een een zeer intensief dispuut van vier jaren. Er is een nieuw tijdperk ingeluid. Hij vraagt eenieder om gezamenlijk een pad van vrede, verzoening en omarming gezamenlijk af te leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten