zondag 12 augustus 2018

Politici en ambtenaren in verband gebracht met moord op Braziliaanse politica en activiste Marielle Franco

Minister van Veiligheid Jungmann: 'Moord zou politiek gemotiveerd kunnen zijn'



Politici en ambtenaren zijn in verband gebracht met de moord op de prominente Braziliaanse politica en zwarte mensenrechtenactiviste Marielle Franco, zei de Braziliaanse minister van Veiligheid Raul Jungmann vrijdag 10 augustus 2018.

Jungmann, die zei dat de moord politiek gemotiveerd zou kunnen zijn, maakt echter op dit moment geen enkele naam bekend, omdat dit 'de voortgang van het onderzoek zou kunnen belemmeren'. 'Ik heb geen enkele twijfel, dat er niets is dat ons belet om ze allemaal aan te klagen', vertelde Jungmann aan verslaggevers.


Franco werd op 14 maart vermoord in wat leek op een professionele aanslag in het centrum van Rio de Janeiro. Franco, een zwart lid van de gemeenteraad, was een prominente criticus van politiegeweld in Rio gericht op de zwarte inwoners van de door armoede geteisterde favela-wijken van de stad.

De 38-jarige Franco, die opgroeide in de favela's, was ook vooral bezorgd over de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Collega's zeggen, dat de linkse politicus is vermoord, omdat ze de politie en ondergrondse paramilitaire groepen - militia - kwaad had gemaakt.

Volgens Braziliaanse nieuwsberichten zijn de politici die vermoedelijk in verband staan ​​met de moord, drie ambtenaren van Rio de Janeiro die behoren tot de MBD-partij (Movimento Democrático Brasileiro) van president Michel Temer en in de gevangenis zitten voor corruptie.

Marcelo Freixo, een linkse staatssecretaris en Franco's politieke mentor die in 2008 de ondergrondse paramilitaire groepen ontdekte, zei dat hij was opgeroepen om te getuigen over de mogelijke rol van de drie gedetineerden bij de moord. 'We beschuldigen niemand, dat is de taak van de civiele politie', schreef Freixo op Facebook. 'Het is onze taak om op een antwoord te antwoorden, we willen dat alle (moord) theorieën worden onderzocht.'




(Suriname Mirror/AFP/France24/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten