zondag 12 augustus 2018

Ecopetrol SA Colombia stopt met olietoevoer via Cano Limon-Covenas-pijplijn vanwege bomaanslag,

(Bron foto: Twitter)
Pijpleiding in 2018 al bijna 60 keer doelwit van guerrillabeweging ELN


Colombia's staatsoliemaatschappij Ecopetrol SA is gestopt met de toevoer van olie door de Cano Limon-Covenas-pijplijn vanwege een bomaanslag, zei het bedrijf zaterdag 11 augustus 2018.

De aanslag vond plaatsvrijdagavond in een landelijk gebied in de gemeente Saravena, in de provincie Arauca, nabij de grens met Venezuela.

Ecopetrol, eigenaar van de pijplijn via haar dochteronderneming Cenit, schreef de aanval niet toe aan een specifieke gewapende groep.



Volgens militaire bronnen is de pijpleiding echter bijna 60 keer dit jaar aangevallen door het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), de resterende actieve guerrillagroep van het land.

'Het incident veroorzaakte een verspilling van ruwe olie in vegetatie en bodem, zonder de waterbronnen te beïnvloeden. en bereikte een deel van een tertiaire weg die alternatieve toegang biedt van Saravena tot Tame', aldus Ecopetrol in een verklaring.



Ondanks het stoppen van de pijpleiding, die tot 210.000 vaten per dag kan transporteren, bleef de productie en export vanuit het Cano Limon-veld, geëxploiteerd door Occidental Petroleum Corp, onveranderd.

De 780 kilometer lange pijplijn werd eerder dit jaar zes maanden gestopt vanwege herhaalde aanvallen en diefstal van ruwe olie, alvorens opnieuw te beginnen op 10 juli.

Het ELN, beschouwd als een terroristische groepering door de Verenigde Staten en de Europese Unie, heeft ongeveer 1.500 strijders en verzet zich tegen multinationale bedrijven, omdat ze zich natuurlijke hulpbronnen toe-eigenen zonder de Colombianen te bevoordelen.



(Suriname Mirror/Reuters/La Vanguardia/Portafolio.co/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten