zondag 12 augustus 2018

Californische jury veroordeelt Monsanto: 'Onkruidverdelger Roundup veroorzaakte kanker bij tuinier'

Ook in Suriname zijn Monsanto-producten verkrijgbaar....


Monsanto noemt uitspraak 'in tegenspraak met de wetenschap' en gaat in hoger beroep


De jury van een rechtbank in San Francisco heeft vrijdag 10 augustus 2018 de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto veroordeeld tot het betalen van bijna 290 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Volgens de jury liet Monsanto na om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier.



Het bedrijf noemt het verdict 'in tegenspraak met de wetenschap'.

De juryleden stelden vast dat Monsanto 'kwaadwillig' was. Ook zouden onkruidverdelger Roundup en zijn professionele versie RangerPro 'aanzienlijk' hebben bijgedragen aan de ziekte van de eiser, Dewayne Johnson (46). De jury veroordeelde Monsanto tot 250 miljoen dollar schadevergoeding, en 39,2 miljoen dollar intrest.



Johnson had meer dan 400 miljoen dollar geëist. Hij zei dat de producten zijn kanker hebben veroorzaakt en dat Monsanto opzettelijk hun risico’s had verzwegen.


(Bron foto: AP)
De Amerikaan, die terminaal ziek is, had jarenlang Roundup gebruikt. De vader van twee kinderen kreeg twee jaar geleden de diagnose dat hij leed aan een non-hodgkinlymfoom, en dat de kanker niet meer te genezen is. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.

Tussen 2012 en 2014 verstoof Johnson Roundup op de schoolterreinen van een stadje in Californië, in het westen van de Verenigde Staten.

Het actieve bestanddeel van Roundup is glyfosaat, een al even efficiënte als omstreden onkruidverdelger. Ook gebruikte Johnson RangerPro, een ander maar gelijkaardig product.

Het vonnis in het proces tegen de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto, 'is in tegenspraak met de wetenschappelijke bevindingen dat er geen samenhang bestaat tussen het gebruik van glyfosaat en het non-hodgkinlymfoom'. Dat zegt het Duitse Bayer, dat sinds kort eigenaar is van Monsanto, in een reactie op de uitkomst van het proces. Het bedrijf liet al weten in beroep te gaan tegen het vonnis.



Volgens Bayer gaat die beslissing echter in tegen de wetenschappelijke bevindingen die aantonen dat er geen verband bestaat tussen glyfosaat, het product dat in Roundup zit, en het non-hodgkinlymfoom. Dat is de verzamelnaam voor kankers uitgaande van de lymfeklieren.

'Op basis van wetenschappelijke bewijzen, evaluaties op wereldschaal en het decennialang praktisch gebruik van glyfosaat, meent Bayer dat glyfosaat veilig is en niet kankerverwekkend', aldus Bayer. Bayer heeft in juni de overname van Monsanto afgerond, voor een bedrag van 63 miljard dollar (53,6 miljard euro). De integratie van Monsanto binnen de Bayer-groep is echter nog niet begonnen, aangezien daarover nog de laatste knopen moeten worden doorgehakt.


Over het gebruik van glyfosaat is er al langer controverse. Zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 bekend, dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen, terwijl het Europese Voedselveiligheidsagentschap en het Europees Agentschap voor chemische stoffen vinden dat er geen link kan worden gelegd tussen glyfosaat en kanker. Bovenop die wetenschappelijke onduidelijkheid raakte vorig jaar bekend dat Monsanto de wetenschappelijke studies naar glyfosaat had proberen te beïnvloeden.

Monsanto-producten in Suriname, lees dit uitgebreide artikel van 1 mei 2015: 
Breed verzet in Latijns-Amerika tegen Monsanto-producten 
Ook in Suriname zijn Monsanto-producten als Roundup verkrijgbaar 
Overheid laks in het verbieden van zeer giftige bestrijdingsmiddelen als paraquat (Gramoxone) en glyfosaat 

(Suriname Mirror/Belga/CNN/ CBS News/Nieuwe Oogst.nu/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten