maandag 16 juli 2018

Guyanees bedrijf koopt rijst uit Suriname voor export naar Haïti

Rijstbedrijf Nand Persaud wacht niet tot afname productie in Guyana zichtbaar wordt


Het Guyanese rijstbedrijf Nand Persaud and Company Limited heeft 5.000 ton rijst uit Suriname gekocht om te exporteren naar Haïti. De eerste lading is donderdag verscheept vanuit Nickerie naar Haïti. Volgens Mohindra Persaud, CEO van Nand Persaud and Company Limited, anticipeert hij op de lokale Guyanese productie, die naar zijn zeggen juist zal afnemen. Om zijn internationale verplichtingen te kunnen voldoen, is hij naar Suriname uitgeweken om rijst op te kopen. 

'Ik ga niet wachten totdat de afname van de productie in Guyana werkelijk zichtbaar wordt en we in problemen komen. Ik heb harde afspraken in het buitenland, daarom anticipeer ik nu al op de toekomstige problemen', zegt Persaud zaterdag 14 juli 2018 in Stabroek News, aldus vandaag, maandag 16 juli 2018, het Dagblad Suriname.

Suriname is druk in de lift om haar exportmarkten van rijst naar de rest van de wereld uit te breiden. Vanouds werd al rijst geëxporteerd naar Haïti en Jamaica. En zijn twee andere markten op de lijst en dat zijn Panama en Portugal.

Een hoeveelheid van 6.000 ton cargo rijst wordt vandaag op de haven in Paramaribo geladen voor de export. Voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie Harrynannan Oemraw vindt het prima dat er meer exportmogelijkheden in het leven worden geroepen. Hij complimenteert hierbij de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Lekhram Soerdjan.

Maar, het is Oemraw niet bekend dat Guyana onlangs een hoeveelheid van 5.000 ton rijst heeft opgekocht in Suriname voor haar eigen export. Het was hem wel opgevallen, dat zich een boot bevond in de Nickeriaanse haven gedurende een week lang. De ware toedracht hierachter wist hij niet. Maar, indien Guyana ook rijst van Suriname opkoopt, vindt hij dit prima.

De kleine rijstboeren, waar ook Oemraw deel van uitmaakt, verkopen hun padie meteen na de oogst aan verwerkers en exporteurs, omdat de kleine rijstboeren niet over opslagruimte, droogfaciliteit en over een pelmolen beschikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten