maandag 16 juli 2018

Braziliaanse minister van Mensenrechten Rocha naar VS voor onderzoek naar situatie zo'n 50 Braziliaanse minderjarigen

Kinderen van ouders gescheiden door autoriteiten VS toen zij illegaal VS binnen kwamen

'We kunnen niet accepteren dat VS-wetgeving fundamentele mensenrechten schendt, zoals gezinshereniging'


De Braziliaanse minister van Mensenrechten Gustavo Rocha is zaterdag 14 juli 2018 op een officiële missie naar de Verenigde Staten vertrokken om te beoordelen wat er wordt gedaan om de bijna vijftig Braziliaanse minderjarigen te herenigen met hun ouders. 

De kinderen werden gescheiden door de Amerikaanse autoriteiten toen de families illegaal het land probeerden binnen te komen en ondanks een bevel op 20 juni om de ouders met hun kinderen te herenigen op 26 juli, blijft de meerderheid van de Braziliaanse minderjarigen in Amerikaanse opvangplaatsen, met slechts enkele die worden vrijgelaten in de bewaring van hun ouders.

'We moeten de wetten van de landen respecteren. We begrijpen dat elk land zijn eigen specifieke wetgeving heeft. Maar, we kunnen niet accepteren dat dergelijke wetgeving fundamentele mensenrechten schendt, zoals gezinshereniging. Het is onze zorg ervoor te zorgen dat de mensenrechten volledig worden gewaarborgd', zei minister Rocha in een persbericht van het door de overheid geleide persbureau Agencia Brasil, voordat hij op de fact-finding-missie vertrok.

Tot het einde van de week bezoeken de Braziliaanse autoriteiten New York, Washington en Boston en zullen er bijeenkomsten zijn met multilaterale instanties en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de bescherming van immigranten.

Van de Braziliaanse delegatie wordt ook verwacht, dat ze opvangplaatsen bezoekt waar sommige van deze jongeren verondersteld worden gehouden te worden.

En hoewel de Braziliaanse regering de maatregel bekritiseerde als 'een wrede praktijk en in duidelijke tegenspraak met internationale wetgeving voor de bescherming van kinderrechten', zei de minister van Buitenlandse Zaken, Aloysio Nunes, eerder deze maand tijdens een bezoek aan Amerikaanse opvangplaatsen, dat de kinderen goed verzorgd worden en de meesten niet willen terugkeren naar Brazilië na hereniging met hun ouders.

(Suriname Mirror/The Rio Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten