maandag 16 juli 2018

Extreemrechtse Aguilas Negras zweert alle Colombiaanse mensenrechtenactivisten en sociale leiders 'uit te roeien'

Voor Aguilas Negras zijn hun doelwitten 'vermomde guerrilla's'


De extreemrechtse groep Aguilas Negras heeft gezworen alle Colombiaanse mensenrechtenverdedigers en sociale leiders 'uit te roeien' en ze 'vermomde guerrilla's' te noemen. In een doodsbedreiging, die naar tientallen organisaties en individuen zijn gestuurd afgelopen weekend van 14-15 juli 2018, zei de groep , dat sociale leiders proberen het land te 'destabiliseren' en 'macht te verkrijgen'.



De Colombiaanse minister van Defensie Luis Carlos Villegas heeft het bestaan ​​van de Aguilas Negras ontkend en is in botsing gekomen met inspecteur-generaal Fernando Carrillo die vorige week beweerde, dat leden van de veiligheidstroepen schuldig zijn aan de massale moord op sociale leiders.

Meer dan 311 sociale leiders zijn vermoord door doodseskaders en moordenaars sinds 2016, het jaar waarin een vredesproces begon met de gedemobiliseerde guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Onder hen die door de Aguilas Negras worden beschouwd als 'militaire doelen' zijn journalistieke organisaties, minderheidsgroepen, denktanks, Congresleden en tientallen sociale leiders.

Het 'centrale commando' van de groep zei, dat 'vanaf nu onze eenheden op het gehele nationale grondgebied overal actie zouden moeten ondernemen - kantoren, huizen, straten, scholen - waren deze verdomde guerrilla's vermomd als mensenrechtenverdedigers en hun families zijn'.  

De Aguilas Negras ontstond in 2006 na de demobilisatie van de paramilitaire koepelorganisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia). Analisten geloven niet dat de groep een georganiseerde nationale structuur heeft, maar wordt gebruikt door een veelheid van extreemrechtse activisten en leden van de veiligheidstroepen om tegenstanders te bedreigen.
 
(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten