maandag 16 juli 2018

Boeren uit Saramacca solidair met het Actiecomité Alcoa

Boeren vragen Actiecomité Alcoa om alles te doen om ontmanteling aluinaardefabriek te stoppen

'Overheid maakt leefmilieu en belangen betrokkenen ondergeschikt aan privébelangen sommige personen en bedrijven'


Boeren uit Saramacca hebben zich solidair verklaard met de belangenstrijd van bewoners te Accaribo, met plantage- en grondeigenaren in het district Para en met het Actiecomité Alcoa. De overheid maakt het leefmilieu en de belangen van de betrokkenen steeds ondergeschikt aan privébelangen van sommige personen en bedrijven, staat in een verklaring van boeren aan de Gangaram Pandayweg en het Boerencollectief Wayambo, aldus vandaag, maandag 16 juli 2018, de Ware Tijd.

Het maakt de overheid volgens de boeren niet uit of het gaat om bewoners en grondeigenaren van het gebied waar nu het stuwmeer is of om de plantages in Para. Het kan haar kennelijk niet schelen dat de belangen worden geschaad van de bewoners van dorpen die nu zijn afgegeven in concessies aan bedrijven. Ook de belangen van personen in Paramaribo - waar goudopkopers en -verwerkers actief zijn - laten de overheid koud, aldus de boeren.

Verder zouden de autoriteiten geen oog hebben voor de belangen van de bewoners in het Coppenamegebied in Coronie en die van de boeren in Saramacca.

In hun verklaring stellen de boeren, dat het nationale belang en het zelfbeschikkingsrecht om de eigen gebieden tot ontwikkeling te brengen, loze kreten zijn geworden. De overheid creëert niet alleen een maanlandschap, maar is ook bezig een gifballon boven het land op te blazen met giftige stoffen zoals kwik, cyanide en methaan. Die ballon zal binnen niet al te lange tijd uit elkaar spatten.

Volgens de boeren, die zelf verwikkeld zijn in een geschil met Staatsolie, mag niet worden toegestaan dat de beleidsmakers Alcoa en dochteronderneming Suralco helpen bij het vertrappen van de Brokopondo-overeenkomst.

Zij vragen het Actiecomité Alcoa om alles te doen om de ontmanteling van de aluinaardefabriek te stoppen. Ook moet het comté alle internationale organisaties informeren over wat zich in Suriname afspeelt met het milieu en in het bijzonder het leefklimaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten