zondag 3 juni 2018

Transgenders in Costa Rica laten hun geslachtsaanduiding wijzigen voor de staat en id-kaart

(Bron foto: La Nacion)
Met de hervorming kunnen wijzigingen worden aangebracht zonder formaliteiten, zoals het verschijnen voor een rechter


Sinds donderdag 31 mei 2018 bereikte het aantal verzoeken van transgenders om hun naam te wijzigen voor de staat en op hun cedula (nationale identiteitskaart), volgens het door hun zelf gewenst geslacht, 151. 

Deze procedure is mogelijk nadat het Opperste Electorale Tribunaal (TSE, Tribunal Supremo de Elecciones) op 17 mei een hervorming in de Civil Status Regulation (Reglamento del Estado Civil) had aangekondigd.

Luis Bolaños, directeur van het Burgerlijk Register, legde uit dat ze, omdat het besluit recent is, het systeem voorbereiden om de annotatie op te nemen in overeenstemming met de wijziging van de regelgeving. 'We hebben alles al, ik denk dat we volgende week een goed deel van de aanvragen moeten goedkeuren', zei Bolaños.

Met de hervorming kunnen de wijzigingen worden aangebracht zonder de formaliteiten, zoals het verschijnen voor een rechter. Bovendien wordt het 'bekend als' geëlimineerd uit de cedula.

In 2010 had de TSE de eerste stap gezet ten gunste van de rechten van de trans-populatie, door de foto van de cedula te laten nemen met een vrouwelijk of mannelijk beeld, afhankelijk van het geslacht waarmee de persoon zich identificeert.

De andere maatregel die binnenkort zal worden toegepast, is de verdwijning van de annotatie van het geboortegeslacht op de cedula, hoewel deze informatie in de bestanden van de burgerlijke stand zal blijven.

Op deze manier voldoet de TSE aan de adviesverklaring van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, die afgelopen januari is uitgevaardigd en waarin zij beveelt om zonder enige discriminatie de rechten van LGBTI-personen te erkennen.

(Suriname Mirror/Qcostarica/La Nacion)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten