zondag 3 juni 2018

Paus Franciscus ontmoet tweede groep slachtoffers van misbruik Chili

'De kerk kan niet verder gaan met het negeren van de pijn van degenen die geleden hebben door dit misbruik'


Dit weekend in het Vaticaan zet paus Franciscus een volgende stap naar genezing en verzoening wanneer hij privé samenkomt met een tweede groep slachtoffers van mishandeling uit Chili. Ze worden vergezeld door vijf priesters die spirituele steun verlenen aan slachtoffers van mishandeling begaan door sommige leden van de geestelijkheid. 

Het persbureau van de Heilige Stoel heeft zaterdag 2 juni 2018 een verklaring vrijgegeven waarin de ontmoeting wordt beschreven. Er staat, dat paus Franciscus de samenkomsten zou beginnen met het vieren van de mis met de priesters in Casa Santa Marta.


'Het doel van deze ontmoeting, bijeengeroepen door paus Franciscus, is om de situatie te onderzoeken die een deel van de Chileense gelovigen en geestelijken ervoeren, en met de hulp van deze vijf priesters zal de paus trachten de interne breuk in de gemeenschap te verhelpen. Het is mogelijk om te beginnen met het reconstrueren van een gezonde relatie tussen de gelovigen en hun voorgangers, zodra iedereen zich bewust is geworden van zijn eigen verwondingen', aldus de verklaring.

In een brief gericht aan alle inwoners van Chili, zegt paus Franciscus, dat de kerk niet verder kan gaan met 'het negeren van de pijn' van degenen die geleden hebben door dit misbruik. Het huidige proces van erkenning en zuivering, schrijft hij, is mogelijk 'dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van specifieke personen die, in tegenstelling tot alle hoop en schaamte, nooit moe zijn geweest om de waarheid te zoeken'. 

Paus Franciscus heeft voortdurend om biddende steun gevraagd terwijl de kerk verder gaat op deze pijnlijke en moeilijke reis. Hij herhaalde dat verzoek tijdens zijn ontmoeting met de Chileense bisschoppen in het Vaticaan vorige maand. In navolging van dat appel dringt de Permanente Raad van de Chileense Bisschoppenconferentie er bij iedereen op aan 'te reflecteren en te handelen' om te overwinnen wat het 'de cultuur van stilte en misbruik' noemt.

(Suriname Mirror/Vatican News/Agencia Ecclesia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten