zondag 3 juni 2018

China investeert komende drie jaar voor zeker 10 miljard dollar in Peru

Chinezen investeren fors in aantal Peruaanse sectoren, waaronder energie en mijnbouw



COSCO Shipping Holdings Co Ltd in China zal een haven van 2 miljard Amerikaanse dollar aan de Pacifische kust van Peru bouwen en exploiteren, een deel van de komende Chinese investeringen van 10 miljard dollar in het koper producerende land, aldus de Chinese ambassadeur in Peru vrijdag 1 juni 2018.

De voorgestelde haven in Chancay, een stad 58 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, was de laatste onder controle van het Peruaanse mijnbouwbedrijf Volcan. Volcan zei vorige maand in zijn inkomstenoverzicht, dat zij op zoek was naar een strategische partner in het Chancay-project.

China is de belangrijkste handelspartner van Peru en importeert de meeste mineralen die het Zuid-Amerikaanse land produceert. Maar, Chinese bedrijven hebben in toenemende mate interesse getoond in investeringen in sectoren buiten de mijnbouw.


'Chinees-Peruaanse relaties hebben een veelbelovend vooruitzicht', zei ambassadeur Jia Guide tijdens een ceremonie met de Peruaanse president. 'In de komende drie jaar wordt een golf van Chinese investeringen met een waarde van 10 miljard dollar verwacht, in energie en mijnen, telecommunicatie, constructie en financiering', voegde Jia toe op de televisie.

Jia zei ook, dat China Railway Engineering Corporation (CREC) van plan is om een ​​haven te bouwen in het zuidelijke stadje Ilo, de hoofdstad van een mijnbouwgebied dat rijk is aan koper. De directeur van de nationale havenautoriteit van Peru, Edgar Patino, zei dat hij niet op de hoogte was van een voorstel van CREC om een ​​nieuwe haven te bouwen in Ilo en dat een mogelijke uitbreiding in de huidige haven zou worden toegekend aan een bedrijf via een openbare veiling.

Patino zei dat de Ilo-poort zou worden uitgebreid als een voorgestelde spoorlijn voor het vervoer van goederen uit Brazilië, Bolivia en andere landen wordt gebouwd.

De ceremonie in het presidentieel paleis van Peru werd gehouden ter ere van de Chinese mijnbouwer Chinalco's 1,36 miljard dollar aan uitbreiding van zijn kopermijn Toromocho in het zuiden van Peru, die de productie in 2020 met 45 procent zal verhogen, zei Chief Executive Ge Honglin van Chinalco.


De Peruaanse president Martin Vizcarra, die in maart aantrad, prees de uitbreiding bij Toromocho als de eerste belangrijke investering in zijn regeringstermijn en zei dat het 3.500 banen zou opleveren in 2021.


'De duidelijke steun van de president voor ons uitbreidingsproject geeft niet alleen ons het enthousiasme en het vertrouwen om het project op te bouwen, het drijft ons ook om in de nabije toekomst nieuwe projecten te plannen', zei Ge zonder details te bieden.

De Peruaanse dochteronderneming van de Chinese Zhongrong Xinda Group zal volgens de Peruaanse regering dit jaar zijn voorgestelde 2,5 miljard dollar ijzermijn Pampa de Pongo gaan bouwen. De lokale vestiging van de Chinese staalproducent Shougang Group is al begonnen aan een uitbreiding van 1,3 miljard van zijn Marcona-ijzerertsmijn. Eerder deze week zei de Chinese Shandong Gold Group dat het uitziet om te investeren in Peru.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/china.org.cn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten