zondag 3 juni 2018

India gaat assisteren bij organisatie Surinaamse verkiezingen in 2020...

(Bron foto: Facebook/Kovind)
Autoriteiten werken hard om staatsbezoek Indiase president Ram Nath Kovind vlekkeloos te laten verlopen


De komst van de Indiase president, Ram Nath Kovind, op 19, 20 en 21 juni, wordt de eerste keer dat een Indiase president Zuid-Amerika bezoekt en er zal een nieuwe dimensie aan de relatie tussen Suriname en India toegevoegd worden. De voorbereidingen voor de komst van het staatshoofd en zijn delegatie zijn in volle gang, zo schrijft het Dagblad Suriname zaterdag 2 juni 2018. 

Naast het toespreken van De Nationale Assemblee tijdens een bijzondere openbare vergadering, zullen belangrijke samenwerkingsovereenkomsten worden getekend. Een van deze intentieverklaringen zal zich richten op de assistentie van India bij de organisatie van de algemene vrije en geheime verkiezingen in Suriname in 2020. Ook bij de telling van de stemmen na de verkiezingen zal India nodige kennis overdragen.

'India is de grootste democratie en moet goede verkiezingen organiseren voor miljoenen mensen. Dus waarom niet een sharing of experiences met India?', zei Miriam Mac Intosh, onderdirectrice Geopolitieke Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag tijdens een informatiebijeenkomst op het Kabinet van de President.

Kovind wordt naast zijn echtgenote tijdens zijn drielanden tour ook vergezeld van een aantal Indiase ministers, leden van het Indiase parlement en andere belangrijke overheidsfunctionarissen. Voor zijn bezoek aan Suriname, zal het Indiase staatshoofd eerst een bezoek brengen aan Griekenland. Na het bezoek aan Suriname zal hij doorreizen naar Cuba.

Naast de assistentie bij verkiezingen zullen Memoranda of Understanding (MoU’s) getekend worden voor assistentie op het gebied van archivering, kennis bij traditionele Indiase medicijnen en het opzetten van een center of excellence op het gebied van ICT. Verschillende projecten die nu in voorbereiding zijn, zullen worden goedgekeurd en mededelingen over donaties aan Suriname zullen ook tijdens het bezoek worden bekendgemaakt. Bovendien zullen de first ladies van beide landen zich toespitsen op sociale projecten, waaronder ook de rehabilitatie van de palmentuin en bezoeken aan verschillende instellingen.

'India zelf is een soft power, een ontwikkelingsland en zij willen met kleinere ontwikkelingslanden goede banden hebben. Zuid-zuid samenwerking is een van de belangrijkste aspecten. India is ervan overtuigd dat als wij als ontwikkelingsland onszelf willen ontwikkelen, wij gewoon die samenwerking moeten aangaan', aldus de Mac Intosh.

Majoor Giovanni Nijbroek, hoofd van de Veiligheidsdienst, benadrukte dat er alles aan zal worden gedaan om het bezoek vlekkeloos en zonder incidenten te laten verlopen. De verschillende veiligheidsactoren, waaronder de politie, Bureau Nationale Veiligheid (BNV), brandweer, Nationaal Leger en Kustwacht zullen worden ingezet. De bedoeling volgens Nijbroek is, dat in verschillende sessies de media en andere actoren worden ingelicht over de gebieden waarin wel toegang zullen hebben en de afgebakende veiligheidszones waar ‘the standard operating procedures’ van de BNV van kracht zal zijn. De bedoeling is alles eraan te doen om eventuele calamiteiten tussen de media en de veiligheidsdiensten te voorkomen en dat beide groepen hun werkzaamheden normaal kunnen uitvoeren.

Leden van de nationale en bezoekende internationale pers zullen zich vooraf moeten registreren/accrediteren voor de aanwezigheid bij de verschillende geplande activiteiten, waarna ook speciale identificatiebewijzen zullen worden verstrekt.

Volgens Derrick Kammeron van het Nationaal Informatie Instituut (NII) zal een behoorlijk aantal Indiase mediapersonen met Kovind afreizen. Degenen die niet over zichtbare badges beschikken, zullen worden geweerd. Bezoekers van diverse locaties zullen zwaar worden gescreend door veiligheidsdiensten, terwijl maximaal twee drones zullen worden toegestaan om in het luchtruim van het gebied te vliegen. Wegomleggingen zullen ook tijdig worden bekendgemaakt.

De tweede informatiesessie met de pers wordt maandag 11 juni gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten