zondag 3 juni 2018

130 Parlementsleden uit zes Zuid-Amerikaanse landen: 'Maduro leidt een repressieve regering'

Groep Zuid-Amerikaanse parlementariërs bijeen in Cucuta, Colombia

(Bron foto: Twitter)

- Politici roepen hun regeringen op financiële sancties tegen Venezolaanse topfunctionarissen op te leggen
- 'Maduro, een dictator en een tiran, is een bedreiging voor de regio geworden'


Parlementariërs uit zes Zuid-Amerikaanse landen kwamen vrijdag 1 juni bijeen in de Colombiaanse grensstad Cucuta om de humanitaire crisis in Venezuela te bespreken en de betwiste verkiezing van 20 mei van president Nicolas Maduro voor een tweede termijn van zes jaar te verwerpen. 

De groep van meer dan 130 parlementsleden uit Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Uruguay en Argentinië heeft een verklaring van vier pagina's uitgegeven (zie onderaan) waarin staat, dat Maduro een 'repressieve regering' leidt die 'systematisch de mensenrechten schendt'.

Ze riepen hun landen op om financiële sancties tegen Venezolaanse topfunctionarissen die verdacht worden van het witwassen van geld op te leggen en zeiden dat ze de toelatingseisen zouden versoepelen voor de duizenden Venezolanen die het land ontvluchten. In een hotel op slechts tien minuten rijden van de Colombiaanse grens met Venezuela, gaven de politici gepassioneerde toespraken waarin ze Maduro neerzetten als een dictator en een tiran die een bedreiging voor de regio is geworden.


De gezamenlijke verklaring roept de Latijns-Amerikaanse landen op om Maduro en zijn naaste medewerkers te verbieden hun grondgebied te betreden en de door de oppositie gedomineerde Nationale Vergadering te behandelen als de enige legitieme regeringstak van Venezuela.

'Laat dit de laatste dictatuur op ons continent zijn', zei Delly Fernandez, een Venezolaanse parlementariër die de vergadering bijwoonde.


De migratieautoriteiten van Colombia schatten dat er momenteel ongeveer 700.000 Venezolanen in het land wonen, bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Veel Venezolanen zijn ook naar Ecuador, Peru, Argentinië en Chili verhuisd.

Vrijdag beloofden parlementariërs wetgeving te bevorderen die het voor vluchtelingen gemakkelijker maakt om in de regio te wonen en te werken. Eén voorstel stelde voor Venezolanen toe te staan ​​de buurlanden met verlopen paspoorten te betreden, omdat de overheid traag is geweest - en sommigen zeggen terughoudend - om nieuwe paspoorten toe te kennen aan haar burgers.

Efrain Cepeda, de president van de Colombiaanse senaat, zei dat Venezuela duizenden Colombiaanse emigranten ontving die ooit uit conflicten en armoede vluchtten. Nu, zei hij, was het tijd voor Colombia om terug te keren en Venezuela te helpen om een  ​​overgang naar democratie te maken. 'Democratie is springlevend in de Amerika's', zei Cepeda. 'En we zullen niet rusten voordat het in Venezuela is hersteld.'







 (Suriname Mirrror/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten