zondag 3 juni 2018

Regering-Maduro laat nog eens 40 gedetineerde Venezolaanse tegenstanders regime vrij

(Bron foto: EPA-EFE)
Vrijlatingen 'in naam van de vrede en verzoening'


Veertig gedetineerde Venezolaanse opposanten van de regering-Maduro zijn zaterdag 2 juni 2018 vrijgelaten. Het gaat om een nieuwe verzoeningspoging van de socialistische president Nicolas Maduro. Hij heeft inmiddels binnen twee dagen tachtig opposanten vrijgelaten. 

Communicatieminister Jorge Rodriguez kondigde zaterdag op de nationale televisie aan dat de veertig strafvermindering zouden krijgen. Hij zei er niet bij hoeveel gevangenen in totaal zullen vrijgelaten worden.


Een dag eerder waren de eerste veertig gevangenen vrijgelaten die beschuldigd zijn van politieke misdrijven, na een beslissing van het staatshoofd. Onder hen gewezen burgemeester van San Cristobal, Daniel Ceballos, en generaal op rust Angel Vivas.

Maduro staat onder sterke internationale druk na zijn betwiste herverkiezing op 20 mei.Voor hun vrijlating verschijnen de gedetineerden nog op een plechtigheid voor de voorzitster van de grondwetgevende vergadering, Delcy Rodriguez, bevoegd voor vrijlatingen via een waarheidscommissie.

'We moeten afstand nemen van haat en onverdraagzaamheid, en democratische en vreedzame paden opzoeken', zei Rodriguez zaterdag. Voor haar vinden de vrijlatingen plaats 'in naam van de vrede en verzoening'. De vrijgelaten gevangenen krijgen wel het verbod om het land te verlaten. Het merendeel mag ook niet praten met de pers.


Oppositieleider Julio Borges tweette, dat ze 'nooit in de gevangenis hadden mogen zitten'. 'Er is niets om de dictatuur voor te danken.'


Volgens de non-gouvernementele organisatie Foro Penal telt Venezuela ongeveer 350 'politieke gevangenen', wat de regering ontkent.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/BBC/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten