maandag 25 juni 2018

Saramaccaners worden het maar niet eens over benoeming granman

Krutu vrijdag, in de Congreshal, waar granman moet aangewezen worden, dreigt te mislukken

Groep Twaalf Samaaka lo roept mensen van Saramaccaanse stam op niet deel te nemen


De groep Twaalf Samaaka lo een (lo is een bundeling van groepen mensen met eenzelfde of van verschillende matrilineaire afstamming) roept mensen van de Saramaccaanse stam op om niet deel te nemen aan de krutu van vrijdag. Op die vergadering in de Congreshal in Paramaribo moet een granman aangewezen worden. De groep is het er niet mee eens, dat niet alle basya mogen participeren. Raadsadviseur Eddy Jozefzoon en cultuurantropoloog Salomon Emanuels willen dat alle hoofdkapiteins, kapiteins en alleen twee basya deelnemen. 

De groep van Albert Aboikoni en Twaalf Saamaka lo zouden in deze vergadering een grootopperhoofd moeten aanwijzen. Ook wil de Twaalf Saamaka lo niet dat de krutu in Paramaribo wordt gehouden, maar te Atjoni in Sipaliwini.

'Geen enkele stam van het binnenland zoals de Saramaccaners, Aucaners en Matuariërs houdt een krutu voor het kiezen van een grootopperhoofd zonder dat alle kapiteins en basya's in de gelegenheid worden gesteld te participeren', staat in persverklaring van de Twaalf Saamakalo, aldus vandaag, maandag 25 juni 2018, dee Ware Tijd.

Mocht deze groep niet meedoen aan de bijeenkomst, dan dreigt volgens Emanuels het proces van de aanwijzing van een grootopperhoofd te mislukken. 'We gaan ons beraden, want we kunnen de mensen niet dwingen. Een voetbalwedstrijd wordt gespeeld door twee teams.', doelend op de groep van Albert Aboikoni en de Twaalf Saamaka lo. Volgens hem kan om logistieke redenen niet een ieder meedoen aan de krutu. 'We komen al op vier- tot vijfhonderd mensen met hoofdkapiteins, kapiteins en twee basya's en moeten voor onder andere vervoer en accommodatie zorgen', zegt hij.

Emanuels zegt dat de Twaalf Saamaka lo volharden dat alle basya moeten meedoen. 'De groep denkt dat we verkiezingen zullen houden, maar dat is niet waar', zegt de cultuurantropoloog.

Hij legt uit dat wegens het ontbreken van een vergaderzaal in Atjoni, die berekend is op ongeveer 450 personen, de krutu daar niet gehouden kan worden. Ook kunnen sommige personen in dat het gebied ervoor zorgen, dat de gemoederen verhit raken en de vergadering uit de hand kan lopen.

De krutu zou in eerste instantie op 7 juni gehouden worden, maar omdat niet alle logistieke zaken geregeld waren, werd de vergadering verschoven naar 22 juni. Door het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind is de datum opnieuw verschoven, nu naar vrijdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten