maandag 25 juni 2018

Europese Unie breidt de sancties tegen Venezuela uit

Tegoeden in Europa 11 Venezolanen worden bevroren en ze zijn niet langer welkom in de EU

Functionarissen schuldig geacht aan ondermijnen democratie en rechtsstaat en schenden van de mensenrechten


De Europese Unie breidt de sancties tegen Venezuela uit als reactie op de herverkiezing van president Nicolas Maduro vorige maand, die volgens Europa allesbehalve eerlijk is verlopen. Elf functionarissen worden schuldig geacht aan het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat en het schenden van de mensenrechten. Hun tegoeden in Europa worden bevroren en ze zijn niet langer welkom in de EU, beslisten de ministers van Buitenlandse Zaken maandag 25 juni 2018 in Luxemburg.

In totaal heeft de Europese Unie nu al een reisverbod en tegoedenbevriezing lopen tegen achttien Venezolanen: in januari trof de Unie al economische maatregelen tegen zeven andere functionarissen. Sinds november geldt ook al een wapenembargo tegen het land.

De sancties zijn een reactie op de verkiezingen van zondag 20 mei, waarbij Nicolas Maduro werd herkozen met 68 procent van de stemmen. De internationale gemeenschap aanvaardt die uitslag niet, omdat de stembusslag niet correct of eerlijk zou zijn verlopen.

Ze heeft ook kritiek op het feit dat Maduro zich niet door het parlement liet inzweren, maar door de Grondwetgevende Vergadering, een orgaan dat Maduro volgens critici alleen maar oprichtte om het parlement buitenspel te zetten.

De EU vraagt Venezuela om nieuwe verkiezingen te organiseren, 'volgens de internationale standaarden en de Venezolaanse Grondwet', en wil bovendien dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten. Hardere economische sancties tegen het land komen er voorlopig niet. De EU wil de Venezolaanse bevolking ontzien.




 (Suriname Mirror/Siegel Online/Belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten