woensdag 30 mei 2018

Twee generaals van de Nationale Garde van Venezuela gearresteerd

(Bron foto: Twitter)
Talloze soldaten gearresteerd op beschuldiging van samenzwering tegen regering of desertie


Twee actieve generaals van de Nationale Garde van Venezuela maken deel uit van een groep van 15 militaire functionarissen die zijn gearresteerd rond de tijd van de door de socialistische regering gehouden nationale presidentsverkiezingen van 20 mei, zei een lokale mensenrechtenorganisatie maandag 28 mei 2018. 

Generaals Pedro Naranjo en Nelson Morales verschenen zondag vóór een militair tribunaal bij het ministerie van Defensie, volgens Gonzalo Himiob van de organisatie Foro Penal, die zei dat de mannen de hoogst in rang zittende recente gedetineerden van de strijdkrachten zijn.

Talloze soldaten zijn gearresteerd op beschuldiging van samenzwering tegen de linkse regering van Nicolas Maduro of desertie. Foro Penal stelt, dat er nu in totaal 355 'politieke gevangenen' zijn in Venezuela.


Het ministerie van Informatie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Maar, de Maduro-regering, die het gebruik van de term 'politieke gevangene' verwerpt, heeft gezegd dat alle politici en leden van de veiligheidstroepen in detentie geconfronteerd worden met legitieme criminele aanklachten, inclusief het aanzetten tot een staatsgreep.

Interne militaire documenten laten zien, dat arrestaties sterk zijn toegenomen binnen de strijdkrachten, waar ontevredenheid binnen de gelederen is, vooral over voedseltekorten en dallende  salarissen als gevolg van de verpletterende economische crisis in Venezuela.


Documenten die onlangs door persbureau Reuters zijn ingezien en beoordeeld, toonden aan dat het aantal nieuwe aanhoudingen van soldaten wegens verraad, oproer en desertie is gestegen tot 172 in de eerste vier maanden van 2018, 3 1/2 keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Foro Penal zegt, dat er dit jaar minstens 48 militaire functionarissen, waaronder de groep van 15, zijn gearresteerd.



(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten