woensdag 30 mei 2018

Paraguay heeft voor het eerst in de geschiedenis, tijdelijk, een vrouwelijke president

(Bron foto: Twitter)
Alicia Pucheta (68) neemt tot medio augustus plaats in van afgetreden president Cartes


Paraguay zal voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke president hebben, althans tijdelijk, nadat Horacio Cartes maandag 28 mei voortijdig is afgetreden. Vicepresident Alicia Pucheta, 68, zal het mandaat van Cartes voltooien, nadat hij ontslag heeft genomen om senator te worden.

Op 15 augustus begint de conservatieve Mario Abdo Benitez, gekozen in de peilingen van 22 april, aan zijn vijfjarig mandaat als president van een van de armste landen van Latijns-Amerika.

Het parlement zal het aftreden van Cartes bevestigen en Pucheta vandaag, woensdag 30 mei 2018, als interim-president afkondigen. Tegenstandster van de legalisatie van abortus, komt Pucheta van de rechtse Colorado-partij, die al tientallen jaren aan de macht is in Asuncion.


Oppositie senator Desiree Masi zei, dat zij de benoeming van Pucheta niet ziet als een vooruitgang voor vrouwen in Paraguay. 'Een vrouw die haar volledige onderwerping aan de machthebbers heeft getoond, vertegenwoordigt ons niet', zei ze. 'Op een dag zal een vrouw aan de macht komen zoals ze zou moeten, via de stembus.'

Maar Lilian Samaniego, een senator van de Colorado-partij, begroette de toetreding van de voormalige advocate tot de positie als een voorbeeld om 'Paraguayaanse vrouwen te motiveren om te blijven vechten voor echte gelijkheid in kansen met mannen.'

Paraguay heeft slechts acht vrouwen onder de 45 senatoren, en 11 van de 80 leden van het Lagerhuis. Het ontslag van Cartes was verwacht sinds hij in de verkiezingen van april tot lid van de Senaat was verkozen. De nieuwe senatoren moeten worden beëdigd op 30 juni.


Paraguay - ingeklemd tussen Argentinië, Bolivia en Brazilië - kende een consistente economische groei tijdens de vijf jaar aan de macht zijnde tabaksmagnaat Cartes, maar slaagde er niet in om aanhoudende armoede, corruptie en drugshandel van zich af te schudden.

Het blijft een land van contrasten, nog steeds gekenmerkt door de dictatuur van 1954-1989 van generaal Alfredo Stroessner. Ondanks een officiële campagne tegen endemische corruptie, blijft Paraguay nummer 135 van de 180 landen op de corruptie-index 2017 van Transparency International.



(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten