woensdag 30 mei 2018

Minister Yldiz Pollack-Beighle in Togo voor ACP

Pollack-Beighle woont 43e ministeriële vergadering ACP-groep met Europese Unie (EU) bij


De Afrikaanse Caraibische Pacifische (ACP) landen zijn momenteel bijeen in Lome, Togo. Het gaat om een gewone zitting die tweemaal per jaar plaatsvindt. De bijeenkomst valt samen met de 43e gezamenlijke ministeriële vergadering van de ACP-groep met de Europese Unie (EU). 

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) vertegenwoordigt Suriname op de bijeenkomsten. De ACP Raad van Ministers bepaalt de voorwaarden en condities voor het uitvoeren van de doelstellingen van het algemeen beleid, en controleert periodiek of deze doelstellingen zijn bereikt.

De samenwerkingsrelatie tussen de ACP- EU begon in 1975 met de aanname van de 1e Lome Overeenkomst. Intussen zijn diverse overeenkomsten tussen partijen gesloten; de jongste is de Cotonou Overeenkomst in het jaar 2000. De Cotonou Overeenkomst zal in 2020 aflopen, meldt het ministerie van BuZa woensdag 30 mei 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII). Het is daarom van belang dat de ACP en EU bijeenkomen voor het bespreken van de toekomstige relatie.

De drie regio’s binnen de ACP hebben elk afzonderlijk een proces van reflectie doorlopen, waarbij  van gedachten is gewisseld over de politieke en economische toekomst van het ACP-samenwerkingsverband, en van het samenwerkingsverband tussen de ACP en de EU na 2020. Daarbij is het belang van eenheid binnen de ACP-groep van landen benadrukt.

Suriname en de Europese Unie hebben al ongeveer 40 jaar een intensieve relatie, in het bijzonder op het raamwerk van de technische en financiële assistentie, die ter beschikking is van de Cariforum Regio. Suriname heeft onder meer op agrarisch gebied en ten aanzien van klimaatverandering, infrastructuur, cultuur en toerisme, assistentie gekregen. Ook de intraregionale integratie tussen de 79 lid landen van de ACP is voor Suriname een belangrijke en strategische aangelegenheid in haar buitenlands beleid, aldus BuZa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten