woensdag 30 mei 2018

Braziliaanse oud-president Lula da Silva zou 39% van stemmen krijgen in 1e ronde presidentsverkiezingen

Lula zit in eenzame opsluiting in hoofdbureau Federale Politie in Curitiba, Parana...

Oud-president bijzonder populair en zou in oktober volgens peilingen alle kandidaten verslaan


De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zou 39 procent van de stemmen krijgen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van oktober, volgens een onlangs uitgevoerde peiling.

Volgens de enquête van de Central Única dos Trabalhadores (CUT) en Vox Populi plaatst Lula's populariteit hem met meer dan negen procent voorsprong op de gecombineerde 30 procent van de overige kandidaten.


Zijn naaste individuele rivaal, Jair Bolsonaro, een Congreslid en lid van de Partido Social Liberal, eindigde als tweede in de peiling met 12 procent van de ondervraagden die verklaarden dat ze hem zouden steunen.
Terwijl Marina Silva derde, met zes procent, is en Ciro Gome vierde met vier procent van de stemmen. Geraldo Alckmin en Alvaro Dias ontvingen respectievelijk drie en twee procent. Andere hoopvolle kandidaten bij de presidentsverkiezingen, zoals Henrique Meirelles, Manuela D'Avila en Joao Amoedo, zouden slechts één procent ontvangen, terwijl anderen geen enkel stem zouden ontvangen.

'Wat we nu hebben zijn bijna 14 miljoen mensen zonder werk, om nog maar te zwijgen van degenen die onderbetaald zijn, absurde stijgingen van brandstof, diesel en kookgas en een in diskrediet geraakte overheid, zonder politiek kapitaal om te onderhandelen over het einde van de mobilisatie van vrachtwagenchauffeurs', zei CUT-president Vagner Freitas na de release van de poll.


Freitas merkte op, dat mensen niet vergeten hebben, dat Lula verantwoordelijk was voor het genereren van 20 miljoen banen en meer rechtvaardige verdeling van welvaart tijdens zijn regeerperiode, ondanks de internationale economische crisis van 2008.

De peiling is uitgevoerd tussen 19 en 23 mei en maandag gepubliceerd.

Lula zat de afgelopen 53 dagen in eenzame opsluiting in het hoofdbureau van de Federale Politie in Curitiba, Parana. Ondanks zijn gevangenschap, dat vele juridische experts en waarnemers toeschrijven aan 'lawfare  en een mainstream mediacampagne, heeft hij elke 2018 verkiezingspeiling van Vox Populi, Ibope, Datafolha, Data Poder 360, Instituto Parana, de Nationale Confederatie van Transport overtroffen/MDA en Ipsos.

Lula's twee ambtstermijnen werden gekenmerkt door een hoop sociale programma's, waarbij miljoenen Brazilianen uit de armoede werden gehaald en het land werd verwijderd van de United Nations World Hunger Map. Hij verliet het presidentschap met een record goedkeurings ratio van 83 procent in 2011, volgens Datafolha.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten