woensdag 30 mei 2018

Moeder Natuur nu bedreiging voor Hidroituango-dam in Colombia

Terwijl werknemers hun posten eerder moesten verlaten, hebben ze dat nooit hoeven doen vanwege Moeder Natuur


Ondanks grote menselijke inspanningen, hebben aardverschuivingen en -bevingen nu een angstgevoel veroorzaakt, dat de grootste dam van Colombia het zou kunnen begeven. Aardschokken zaterdag en maandag 28 mei 2018 vormden genoeg bedreiging voor arbeiders die probeerden de Hidroituango-dam - aan de Cauca Rivier bij Ituango in het departement Antioquia - redden van instorten, om hun posten gedwongen te verlaten.

De noodtoestand kwam na een korte periode van hoop; ingenieurs en bouwers hadden met succes de dammuur gebouwd die de terugkeer van meer dan 25.000 geëvacueerde mensen naar hun huizen mogelijk zou maken.



Het management van het EPM-nutsbedrijf (Empresas Públicas de Medellín), dat verantwoordelijk is voor de bouw van de in moeilijkheden geraakte dam, maakte maandag de beslissing van wat zich presenteert als een geheel nieuwe bedreiging voor de dam die elk moment zou kunnen uiteenspatten.


'Voor de veiligheid en preventie zijn degenen die doorlopende restauratieve werken van het project hebben uitgevoerd, geëvacueerd', aldus een verklaring van het in Medellin gevestigde bedrijf maandag.

Terwijl werknemers hun posten eerder moesten verlaten, hebben ze dat nooit hoeven doen vanwege het gerommel van Moeder Natuur, wat een heel nieuw gevaar blijkt te zijn en nog een tegenslag in wat een drukke maand voor EPM is geweest.


Het bedrijf is gedwongen het bouwproject om te zetten in een reddingsmissie voor de maximaal 100.000 inwoners die wonen in 12 stroomafwaartse gemeenten, die overstroomd kunnen raken mocht de dam hetb begeven.

Ondanks het feit dat werknemers de klok rond hebben geracet om de 'fundamentele' 410 meter hoogte op damwanden te bereiken en ze beloven om het met stenen nog eens vijf meter te versterken voor 'aanvullende verzekering', zijn er nog steeds ernstige zorgen voor nabijgelegen bewoners.

'EPM herhaalt dat bewoners die stroomafwaarts van het project wonen, nog steeds in een staat van permanente alertheid verkeren en dat niet mogen verlagen. Om deze reden is het essentieel om waakzaam te blijven voor de veiligheidswaarschuwingen van de autoriteiten', zei EPM.


Burgemeester Federico Gutierrez van Medellin zei, dat als de dam zou bezwijken, overstromingen gemeenten zoals Nechi in 18 uur, Caucasia in tien, Caceres in vijf en Puerto Valdivia in slechts een uur zouden bereiken.

Meer dan 8.000 mensen verblijven om veiligheidsredenen in tijdelijke onderkomens, aldus radiostation La FM. Als voorzorgsmaatregel is ook een tunnel afgesloten die aansluit op de nabijgelegen gemeente Ituango. In plaats daarvan is er een bootshuttle ter beschikking gesteld voor getroffen inwoners, met een extra veerdienst om voertuigen over te dragen die naar verwachting tegen het einde van de week beschikbaar zullen zijn.

Een groep geologen blijft de hele site in de gaten houden.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube/El Tiempo/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten