woensdag 30 mei 2018

Assemblee bespreekt ontwerpwet Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen

Kensenhuis (NDP): 'Komt kinderarbeid voor in Suriname en wat doet de regering hiertegen?'

Jogi (VHP) wil graag, dat regering de relatie tussen kinderarbeid en armoede wegwerkt


'Uit voorlopige gegevens van een onderzoek onderzoek naar kinderarbeid van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), het onderzoeksinstituut IMWO (Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek), het Algemeen Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Arbeid, blijkt dat kinderen overwegend aan kinderarbeid doen in de informele sector', zei minister Soewarto Moestadja van Arbeid gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de behandeling van de ontwerpwet houdende regels inzake het tegengaan van kinderarbeid en het verrichten van arbeid door jeugdige personen (Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen). Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 30 mei 2018.

Moestadja ging in op vragen van leden van de commissie van rapporteurs. De volksvertegenwoordigers stelden, dat er veel kinderprostitutie is in de goudvelden. 'Gezien het karakter van de informele sector heeft Arbeid nog minder grip op deze sector. Wanneer is voor het laatst de informele sector onderworpen aan een gedegen wetenschappelijk onderzoek door een regering? Dat is een vraagstuk dat wij met de meeste spoed moeten aanpakken', benadrukte Moestadja.

Hij verwacht over twee maanden de recente gegevens over de verschillende vormen van kinderarbeid. Op basis van deze data zal het ministerie de regering voorstellen om gepaste acties te ondernemen.



Zowel de voorzitter van de commissie, Patrick Kensenhuis (NDP), als zijn fractiegenote Silvana Afonsoewa wilden van de regering weten wat de status is van kinderarbeid in Suriname. 'Komt kinderarbeid voor in Suriname en wat doet de regering hiertegen', was de vraag van Kensenhuis.
Moestadja bevestigde dat en zei, dat met de wetgeving een stap wordt gemaakt om dit probleem aan te pakken. Afonsoewa is blij, dat in de wet rekening gehouden wordt met de binnenlandbewoners, waar een andere cultuur is. Maar, zij benadrukte dat dezelfde regels gelden voor de kinderen in het binnenland als in Paramaribo. 'We leven nu in een moderne tijd. Ook de jeugdigen en jongeren daar willen genieten van onderwijs. Zij willen meegaan met hun cultuur, maar ze moeten ook dezelfde rechten en plichten hebben als de kinderen in de stad.'

Commissielid Mahinder Jogi (VHP) wilde van de regering weten of zij een relatie ziet tussen de heersende armoede en kinderarbeid. Hij vindt, dat het maken en uitvoeren van deze wet niet alleen de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Arbeid, maar ook van de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

'Het is goed om wetgeving te maken, maar het is ook goed om wetgeving effectief toe te passen. Als je dat niet kan, dan blijven het zwarte letters op een stuk wit papier en gaat de samenleving mee met de verpaupering. De jeugd verliest haar toekomst en wij verliezen goede burgers die een bijdrage moeten leveren aan de ontwikkeling van Suriname', zei Jogi. 'Laten we de kinderen sturen naar een toekomst welke voor hen perspectieven zal bieden. Als zij in de mijnbouw willen werken, laten zij dat doen als Natin'ers of ingenieurs en niet als onderbetaalde handlangers van andere mensen te midden van de kwikvervuiling.'

Jogi wil graag dat de regering de relatie tussen kinderarbeid en armoede wegwerkt door zoveel mogelijk het armoedevraagstuk aan te pakken.

'Kinderarbeid is niet alleen een gevolg van armoede, maar ook een oorzaak', sprak Patricia Etnel (NPS) die ook de relatie tussen armoede en kinderarbeid aankaarttee. 'Het houdt armoede in stand, omdat kinderen die werken vaak niet naar school gaan. Het kinderfonds van de VN, Unicef, heeft hierin een belangrijke rol, omdat het samenwerkt met partners om kinderarbeid in landen terug te dringen.' Zij vroeg daarom aan de regering wat de samenwerking is tussen haar en Unicef om kinderarbeid terug te dringen of een oplossing hiervoor te brengen. Zij wilde ook weten wat het beleid van de regering is om de kinderen te beschermen.

'Zijn er duidelijke wetten die onze kinderen beschermen binnen het gezin, omdat we allemaal de knippa-verkopers zien, maar we weten niet wat er allemaal binnenshuis gebeurt. De begeleiding mist binnen het gezin, omdat de ouders het steeds sociaal maatschappelijk moeilijker krijgen. Ik wil tijdens de openbare plenaire vergadering niet alleen de minister van Arbeid zien en ik wil weten wat de regering concreet heeft gedaan om onze kinderen te beschermen.'

Carl Breeveld (DOE) pleitte voor een Kinderombudsman. 'De Kinderombudsman lijkt ook wel iets om op te pakken in dit verband. Dat is een onafhankelijke autoriteit die klachten mag ontvangen, zaken mag onderzoeken en de minister adviseren die belast is met arbeidsaangelegenheden.' Hij is ook de mening toegedaan, dat een ombudsman in zijn algemeenheid goed zou zijn voor Suriname. 'Burgers hebben nogal wat klachten over de overheid die op bepaalde gebieden nalatig is of niet de gewenste service biedt welke verwacht mag worden van een respectabele overheid. Maar, de regering moet ook samenwerken met bedrijven en ervoor zorgen dat eerlijke fatsoenlijke lonen worden gegeven aan ouders, zodat kinderen geen arbeid hoeven te verrichten. Het is belangrijk dat we dit serieus nemen.'

In de 'Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige personen' wordt kinderarbeid omschreven als werk dat kinderen hun kindertijd, hun potentie en hun waardigheid ontneemt, en welke schadelijk is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het gaat in deze om werk dat mentaal, lichamelijk, sociaal of moreel gevaarlijk is voor kinderen. Hun scholing komt in gedrang doordat de kinderen niet naar school kunnen omdat zij moeten werken, zij de school vroegtijdig moeten verlaten of zij moeten hun school combineren met lange werkuren en zware arbeid. Onder kind wordt verstaan eenieder jonger dan 16 jaar. Donderdag wordt de wet in een openbare plenaire vergadering behandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten