dinsdag 22 mei 2018

Mogelijk pas in juli zicht op moment dat btw wordt ingevoerd

Deskundigen uit Canada zijn nodig om regering te helpen technische problemen op te lossen

Minister Hoefdraad: 'Ik heb liever dat het later komt dan dat het slecht voorbereid wordt geïntroduceerd'


De regering heeft mogelijk in juli enig zicht op de vraag wanneer de belasting toegevoegde waarde (btw) kan worden ingevoerd. Dat zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dinsdag 22 mei 2018 in de Ware Tijd.

Spoedig arriveert een team van deskundigen uit Canada om de technische problemen te verhelpen die bij de transformatie van het belastingsysteem zijn geconstateerd. Er moet een behoorlijke inhaalslag gemaakt worden, zegt Hoefdraad. Aan de stagnatie van het project liggen verschillende oorzaken ten grondslag.

Hoefdraad: 'We zijn bezig de plooien glad te strijken. De technische beoordeling zal moeten uitwijzen wat de haalbaarheid is om het btw-project nog dit jaar uit te voeren. Ik heb liever dat het later komt dan dat het slecht voorbereid wordt geïntroduceerd, omdat de inhaalslag dan veel erger zal zijn.'

Enkele weken geleden maakte Financiën bekend, dat om technische redenen de invoering van de btw tot nader order is uitgesteld. De introductie was gepland per 1 juli. Naast de technische problemen is er vertraging opgetreden in het maken van wetgeving. Er moet een nieuwe wet komen, maar het ontwerp is nog niet naar het parlement voor goedkeuring.

'Je praat over een ingrijpende verandering op het gebied van de belastingen vooral omdat het moet corresponderen met het corrigeren van de schijven van de loonbelasting', zegt de bewindsman. De introductie van het nieuwe systeem gaat met veel meer werk gepaard dan was voorzien. Daarnaast kampt de Belastingdienst ook met een capaciteitsprobleem.

Hoefdraad stelt dat 'heel lang' niet was geïnvesteerd in de dienst. Inmiddels is een traject ingezet om, ter versterking van de dienst, een aantal jonge economen aan te trekken.

De minister erkent dat de vertraagde doorvoering van het nieuwe belastingsysteem een negatief effect kan hebben op de staatshuishouding. Aan inkomsten hieruit is op de begroting 2018 ruim Srd 400 miljoen opgebracht. Om het ontstane gat in de begroting op te vullen wordt nu getracht de achterstand bij het innen van andere vormen van belasting in te lopen. Ook worden de bestanden opgeschoond zodat er een beter overzicht ontstaat. Daarnaast blijft de regering aan de uitgavenkant bezuinigen.

'Waar we moeten snijden gaan we ermee verder.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten