dinsdag 22 mei 2018

Actiegroep ‘Feti gi Matawai’ wil einde aan houtkap en goudwinning door Nature Beauty

Nature Beauty mag van rechter zijn werkzaamheden voortzetten

Minister Dikan vindt het opmerkelijk, dat rechter in voordeel  onderneming beslist en spreekt van een 'rare' uitspraak


De actiegroep ‘Feti gi Matawai’ wil dat er onmiddellijk een einde komt aan houtkap en goudwinning door Nature Beauty (over een  onderneming met die naam - doet meer denken aan een beauty salon dan aan een bedrijf dat mooie natuur vernietigt -  is overigens geen informatie te vinden op het internet)  in het gemeenschapsbos van de Matuariërs. Ze is gisterochtend met protestborden naar het Kabinet van de vicepresident in het regeringsgebouw gegaan, om een petitie aan te bieden. Die petitie werd in ontvangst genomen door de directeur van het kabinet.

'Deze werkzaamheden vormen een ernstige bedreiging voor ons leefgebied waaronder de waterwegen en onze voedselvoorziening', staat in de petitie. Wat de groep steekt is dat de concessie aan de onderneming is verlengd. Groepsleider Delano Adams zegt dat granman Lesley Valentijn de toestemmingsverklaring heeft getekend, terwijl hij zich zelf meerdere malen heeft uitgesproken tegen de aanwezigheid van de maatschappij.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling daarentegen heeft geweigerd om te tekenen voor verlenging. Adams vertelt dat de granman door 'een heleboel misleidingen' is gezwicht. Hij vertelt dat Valentijn de onderneming naderhand via een brief heeft medegedeeld, dat hij zijn eerder gegeven toestemming terugtrekt, omdat het bedrijf hem zou hebben misleid. Nature Beauty heeft vervolgens een rechtszaak aanhangig gemaakt, waarbin de rechter heeft beslist dat het bedrijf door mag gaan met zijn werkzaamheden. De groep vindt dit onredelijk.

'Hierbij wordt voorbij gegaan aan de rechten en vrijheden die wij als in stamverband levende gemeenschappen hebben. Dit kunnen wij niet langer dulden.'

In het verzoekschrift wordt gevraagd dat de onlangs aangenomen Wet Bescherming Dorpsgemeenschappen met onmiddellijke ingang wordt afgekondigd en gepubliceerd in het Staatsblad. Deze wet zal maatschappijen dwingen om zich te verstaan met de plaatselijke gemeenschap alvorens activiteiten te ontplooien.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, die erbij was toen de petitie werd overhandigd, zei dat het ministerie een duidelijk standpunt heeft ingenomen door te weigeren voor verlenging te tekenen. Hij vindt het opmerkelijk, dat de rechter in het voordeel van de onderneming heeft beslist en spreekt van een 'rare' uitspraak.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten