dinsdag 22 mei 2018

Cambiohouder: ‘Banken willen geen Euro’s kopen’

'Cambio’s hebben miljoenen aan verliezen geleden'


De Euro heeft gisteren een flinke duik genomen op de valutamarkt. Was een Euro enkele dagen geleden nog voor Srd 8,83 te vinden, nu Srd 8,25. Bij de opkoop wordt voor zowel de Amerikaanse dollar als de Euro een koers gehanteerd van Srd 7,50. De enorme terugval heeft te maken met de inbeslagname van Euro 19 miljoen van een geldzending van de Centrale Bank van Suriname vanwege een verdenking van witwassen vorige week door het Openbaar Ministerie Noord-Holland. 

De Euro’s behoren het lokale bankwezen toe en worden onder meer gebruikt door hen voor het nakomen van internationale betalingsverplichtingen. Door de hele ontwikkeling weigeren de banken de Euro’s op te kopen van de cambio’s, waardoor er helemaal geen afzet is van de Europese valuta. Er is een regel, dat cambio’s uitsluitend Euro’s mogen verkopen aan het lokale bankwezen.

Een bron binnen de cambiosector zegt vandaag, dinsdag 22 mei 2018, in het Dagblad Suriname, dat de cambio’s miljoenen aan verliezen hebben geleden door deze ontwikkeling, omdat de Euro’s een week geleden voor veel duurder zijn opgekocht. 'Wij zitten nu gewoon met de Euro', aldus de bron.

Door de inbeslagname van de geldverscheping kunnen bepaalde ondernemers ook geen betalingen verrichten in het buitenland, waardoor ook de bedrijfsvoering in gevaar wordt gebracht.

De druk op Euro-transacties wordt met de dag opgevoerd. Vanaf 17 mei mogen cambio’s ook geen valuta’s meer omzetten voor personen zonder een geldige legitimatie. Middels deze maatregel kunnen cambio’s ook aan de bank tonen waar het geld vandaan komt. Het lokale bankwezen heeft vanaf 19 mei ook besloten om een zogenaamde ‘handeling fee’ van 3% te hanteren voor Euro-stortingen vanaf een bedrag van Euro 500.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten