vrijdag 19 januari 2018

Venezolaanse oppositie weigert terug te keren naar verzoeningsgesprekken met regering-Maduro

Topambtenaar beweert dat oppositieleiders veiligheidstroepen informeerden over schuilplaats piloot Óscar Pérez


De Venezolaanse oppositie weigerde donderdag 18 januari 2018 om terug te keren naar verzoeningsgesprekken met de regering van president Nicolás Maduro, door een nieuwe breuk te openen in een nationale dialoog waarvan de waarnemers hoopten, dat het de diepere politieke en economische crises van het land zou kunnen verlichten. 

Een belangrijke factor voor het besluit, zo zeiden oppositieleden, was de 'valse' bewering van een topambtenaar deze week, dat oppositieleiders de veiligheidstroepen hadden geholpen de schuilplaats te lokaliseren van een voormalige politieman wiens eenzame opstand de aandacht van het land had getrokken. De afvallige officier werd vervolgens vermoord.

De bewering van de regering leek erop gericht om het imago van oppositieleiders, die al een vertrouwenscrisis met hun basis ervaren, verder te verzieken.

De gesprekken worden gezien als een ingrijpende poging om de weg vrij te maken voor een vrije en eerlijke presidentsverkiezing dit jaar, waarin wordt verwacht dat Maduro een tweede termijn zoekt.

De aankondiging komt te midden van een overvloed aan plunderingen en voedselrellen in het hele land, omdat basisproducten schaarser zijn geworden in een land dat is opgezadeld met de hoogste inflatie ter wereld.

De gesprekken - die plaatsvonden op neutraal terrein in de Dominicaanse Republiek - leken eerder vast te lopen dan dood. Maar, de woedende oppositie gaf geen harde tijdlijn om terug te keren naar de tafel. 'De regering moet de minimale voorwaarden scheppen die nodig zijn om deze dialoog gaande te houden', schreven de vertegenwoordigers van de oppositie in een verklaring op Twitter.

In een uitgezonden toespraak zei minister Néstor Reverol dinsdag openlijkm dat oppositieleiders de geheime locatie hadden gelekt van Óscar Pérez, een helikopterpiloot die een symbool van weerstand werd nadat hij vorig jaar een mini-rebellie tegen Maduro lanceerde.



Hij kaapte een helikopter en vuurde granaten af op het pro-Maduro Hooggerechtshof.

Pérez stierf deze week in een aanval, na het plaatsen van social media-afbeeldingen die zijn gezicht bloedig toonden, voordat een laatste aanval zijn leven opeiste. Hij zei dat veiligheidsdiensten hem probeerden te vermoorden in plaats van hem over te laten geven.

De oppositie eiste dat Reverol de claim intrekt, dat zijn leden Pérez geholpen hebben. Maar Luis Florido, een oppositieleider die heeft deelgenomen aan de gesprekken, zei in een telefonisch interview dat de oppositie waarschijnlijk naar de tafel zal terugkeren, zelfs als de minister niet terugkomt op zijn bewering. Hij suggereerde, dat het besluit om de sessie van donderdag over te slaan vooral symbolisch was.






(Suriiname Mirror/The Washington Post/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten