vrijdag 19 januari 2018

Ricky Stutgard: ‘Dood baby’s betekent dat AZP heeft gefaald’

'In het buitenland zouden koppen vallen, omdat het betekent dat het systeem gefaald heeft'

'Mensen moeten verantwoordelijk worden gesteld voor gebeurtenissen en dat gebeurt in Suriname maar al te weinig'


Voedseltechnoloog Ricky Stutgard heeft zich uitgesproken over de bekendmaking dat in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) acht baby's zijn overleden binnen tien dagen. Zijn mening hierover is, dat men hier in Suriname met gemak over zaken fietst die toch vrij ernstig zijn. 

'In tien dagen zijn acht baby’s doodgegaan en het verhaaltje wordt maar verteld en daarna stelt men zo snel mogelijk eraan te werken dat de afdeling weer operatief wordt. In het buitenland zouden er echter koppen vallen, omdat het betekent dat het systeem gefaald heeft', zegt Stutgard dondderdag 18 januari 2018 in het Dagblad Suriname.

Volgens Stutgard ‘zal het jou maar overkomen dat jij als vrouw 3 tot 4 miskramen hebt gehad en uiteindelijk na lang proberen bevalt van een gezonde baby die dan komt te overlijden vanwege het falen van het systeem bij AZP’. ‘Dit had voorkomen kunnen worden als het ziekenhuis serieus te werk was gegaan’, vindt hij.

Waar het systeem heeft gefaald weet de voedseltechnoloog overigens niet en zou er in dit kader uitleg van de algemene directeur vereist zijn in wat er is misgegaan. 'Mensen moeten verantwoordelijk worden gesteld voor gebeurtenissen en dat gebeurt in Suriname maar al te weinig.'

Het is niet zo dat het om een bacterie gaat die niet bekend is in de wereld. 'Het AZP heeft dus aangegeven, dat het om een ziekenhuisbacterie gaat, maar niet met welke we te doen hebben. Maar de kans is groot dat het waarschijnlijk om Methicilline Resistente Stafylococcus Aureus (MRSA) gaat, een bekende ziekenhuisbacterie.' Het is vervolgens niet moeilijk deze bacterie te achterhalen, zegt Stutgard. ‘Je hebt namelijk een kweekmedium nodig. Maar, dit heeft meer met de hygiëne te maken. Apparaten zoals ademhalingsapparaten en wasbakken zitten vol met ziekteverwekkers.’

MRSA is een bacterie die infecties veroorzaakt in verschillende delen van het lichaam. Het komt veelal op de huid voor en kan ook voor voedselvergiftiging zorgen. Het is een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor de meeste, gangbare antibiotica. Daardoor is deze moeilijk te bestrijden. Besmetting met MRSA is vooral gevaarlijk voor mensen met een ernstig verminderde weerstand. Voor zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, vormt de bacterie dus een grote bedreiging. Kinderen jonger dan 5 jaar hebben een zwakkere weerstand omdat het immuunsysteem nog niet voldoende is ontwikkeld.

Methicilline is een antibioticum dat vanaf 1959 werd gebruikt, maar een jaar daarna leken de ziekte-organismen een resistentie daartegen op te bouwen en in de loop der jaren juist toe te nemen. Het is ook bekend dat wanneer deze bacterie zich voordoet er een gebrek is aan hygiëne en persoonlijke hygiëne. 

Wanneer in een ziekenhuis MRSA wordt ontdekt, moeten besmette patiënten en ruimten zo snel mogelijk worden geïsoleerd. Besmette patiënten worden met inachtneming van strikte kleding-, hygiëne- en schoonmaakvoorschriften apart verpleegd. Besmette ruimten worden gedesinfecteerd.

Stutgard stelt dat hij zijn kinderen op dit moment in ieder geval niet naar dat ziekenhuis zou brengen. Er zullen sowieso meer maatregelen getroffen moeten worden vooral ten aanzien van de hygiëne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten