vrijdag 19 januari 2018

Overheid heeft geen geld voor Wakaypomp

'Wakaypomp moet eerst paar dagen stilliggen alvorens er mondjesmaat brandstof wordt aangeleverd'


'De overheid zit verlegen om financiën voor de aanschaf van brandstof voor de Wakaypomp. Dit is een zeer ernstig probleem', laat de voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, vrijdag 19 januari 2018 optekenen in het Dagblad Suriname. 

Volgens informatie draait de pomp tot vandaag. Na vandaag is er geen brandstof meer ter beschikking. De afgelopen jaren doet dit probleem zich vaak voor. De Wakaypomp moet eerst een paar dagen stilliggen alvorens er bij mondjesmaat brandstof wordt aangeleverd.

Oemraw benadrukt dat vooral in deze periode een constante aanvoer van water noodzakelijk is. Een deel van de padie dat tegen eind november is ingezaaid, is bijna in bloei. Zij hebben het water hard nodig om volop in groei en bloei te geraken. Een deel van de ingezaaide padie heeft de eerste en tweede bemesting al gehad. Ook hier is het water hard nodig. Verder is het water onontbeerlijk voor padie die nog ingezaaid moet worden. ‘Dus u begrijpt, we zitten in grote problemen’, zegt Oemraw, die een dringend beroep doet op de overheid om de Wakaypomp te voorzien van brandstof.

Oemraw doet ook uit de doeken dat de inzaai geteisterd wordt door ziektes en plagen. 'U ziet veel open plekken op het veld. Het ADRON-lijn zaaizaad dat de rijstboeren hebben ingezaaid, is extra gevoelig voor ziektes en plagen. Maar, de rijstboeren zijn niet in staat om deze ziektes en plagen de baas te blijven. We zitten te wachten op ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij dat zij met voorlichting komen. Maar,ze doen niks', aldus Oemraw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten