dinsdag 9 januari 2018

Tenminste 170 gemeenschapsleiders in 2017 vermoord in Colombia

Golf van geweld tegen burgers bijzonder ernstig in voormalig FARC-gebied in westen van het land


Ten minste 170 vertegenwoordigers van gemeenschappen zijn in 2017 op het platteland van Colombia vermoord en werpen donkere schaduwen over een vredesproces met voormalige FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

De nieuwe golf van geweld tegen burgers was bijzonder ernstig in het voormalige FARC-gebied in het westen van het land, volgens een studie van een van de toonaangevende denktanks over het conflict, Indepaz, aldus de nieuwswebsite Colombia Reports maandag 8 januari 2018.

De moorden gaan voornamelijk over territoriale controle en toegang tot lucratieve middelen zoals goud en coca, het basisingrediënt voor cocaïne. Het zwaarst getroffen door de moorden waren de provincies Cauca (32), Antioquia (23), Valle (14) en Choco (12).



VN-secretaris-generaal Antonio Guterrez liet de Veiligheidsraad in een brief, 27 december 2017 (zie hierna), weten dat het algemene geweldsniveau in Colombia is afgenomen, maar bevestigde de toename van geweld in sommige van de voormalige FARC-gebieden. Volgens de VN werden 34 van de 12.500 leden van de FARC en 13 familieleden van voormalige guerrilla's ook vermoord.

Guterrez zei, dat de oorspronkelijke strategie van de regering om staatsgezag op te leggen in het voormalige FARC-gebied 'niet de verwachte resultaten opleverde' en dat 'de obstakels waarmee Colombia geconfronteerd wordt enorm zijn''.





President Juan Manuel Santos kondigde in december aan meer dan 60.000 politieagenten en soldaten in te zetten om het grondgebied van de staat Veilig te stellen  in de gebieden die nu worden geterroriseerd door nieuwe gewapende actoren.

De veiligheidstroepen hebben hun inspanningen om illegale goudmijnen en cocaplantages te sluiten al opgevoerd.

Aan het einde van bijna 50 jaar gewapend conflict met de staat, controleerde de FARC ruwweg een derde van het nationale grondgebied van Colombia, en trad op als de primaire autoriteit in gebieden die traditioneel door de staat werden verwaarloosd. De veel kleinere ELN-guerrillagroep (Ejército de Liberación Nacional) en dissidentfracties van meerdere gedemobiliseerde gewapende groepen blijven echter actief in het land.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/TeleSURYouTube/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten