dinsdag 9 januari 2018

Racisme-'discussie' naar dieptepunt met kritiek op standbeeld Tilburgse priester Petrus (Peerke) Donders

(Bron foto: Rijksmonumenten.nl)
’Rechtopstaande witte man kijkt  hooghartig neer op een knielende zwarte man’

Het beeld is in 1926 (!) geplaatst en sinds 2002 een rijksmonument....


De discussie is nu pas, na bijna 100 jaar, losgebarsten - en tot een dieptepunt gezonken -  over het standbeeld van een ’witte man die neerkijkt op een knielende zwarte man’ in het Wilhelminapark in Tilburg. Het gaat om het standbeeld van Peerke Donders. Een bewoner doet zijn beklag vandaag, dinsdag 9 januari 2018, in het Brabants Dagblad

Volgens de bewoner representeert de ’rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man’ koloniale en raciale verhoudingen. 'Dat hoort naar mijn mening niet thuis in de huidige openbare ruimte.' Het lijkt spijkers op laag water zoeken van iemand die duidelijk de relatie van Donders met de jongen niet kent. De zogenoemde discussie glijdt af naar een bedenkelijk niveau. En waarom nu pas die kritiek?


Afgebeeld is de bekende Tilburgse priester Petrus (Peerke) Donders. Het beeld is in 1926 geplaatst en sinds 2002 een rijksmonument.



De Tilburgse Keti Koti-werkgroep is het eens met de bewoner: 'Wat het uitbeeldt, is superioriteit. De witte man, de katholieke kerk, die de zwarte man eronder houdt. Sta eens stil bij het effect dat dit nog steeds heeft.' Volgens een woordvoerster hoeft het beeld niet weg, maar moet er wel meer informatie gegeven worden. Deze Surinaamse stichting heeft ook, voor zover bekend, nimmer publiekelijk kritiek op het beeld geuit.

 Stichting Petrus Donders is het hiermee eens, en gaat zijn best doen een informatiebord te plaatsen. Volgens de stichting wordt het beeld wel verkeerd geïnterpreteerd, want Peerke Donders ’hielp de melaatsen en de slaven letterlijk overeind’.

Op sociale media is inmiddels de discussie over het beeld losgebarsten. 'Zelfs Peerke is nu plotseling een hooghartige witte man. Het houdt nooit meer op, hè?', reageert een twitteraar. De stichting gaat overleggen met de gemeente, die het gesprek over het beeld wil aangaan.

(Suriname Mirror/Brabants Dagblad/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten