dinsdag 9 januari 2018

Paraguay geniet weer van haar reuzen waterlelies

In 2006 waren de reusachtige waterplanten nog bedreigd

Hun terugkeer heeft een massa toeristen naar Piquete Cue in het centrum van Paraguay getrokken


Waterlelies (Yacaré Irupé) in de Paraguay lagune staan bekend om hun gigantische afmetingen en uitzonderlijke vorm. De reuzen lelies zijn terug, nadat ze in 2006 als bedreigd werden gekwalificeerd. De waterplanten, hun wetenschappelijke naam is Victoria cruziana, verscheen in een zijrivier van de Paraguay-rivier, 25 kilometer ten noorden van Asunción, de hoofdstad. 

Het ministerie van Milieu heeft persbureau The Associated Press vandaag, dinsdag 9 januari 2018, laten weten, dat de plant langzaam was verdwenen als gevolg van baggeren en bezoekers die de planten verzamelden.

Waterlelies in het gebied staan bekend om hun 1.5 meter-formaat en uitzonderlijke vorm. Hun terugkeer heeft een massa toeristen naar Piquete Cue in het centrum van Paraguay getrokken, waar ze foto's maken en bootexcursies betalen om de lelies van dichtbij te bekijken.


'Ik woon al sinds mijn kindertijd in het gebied. De buren en ik dachten dat de plant al uitgestorven was, maar hij is teruggekeerd', vertelde Antonio Benítez, een plaatselijke bewoner, aan The Associated Press (in het Spaans).

Toeristen zijn in groten getale getrokken om de gigantische waterlelies te zien. Agustin Gomez, een toerist, was verbluft door hun grootte. 'Dit zie je niet elke dag, of zelfs elk jaar, je ziet wel altijd lelies, maar niet zo veel, en niet zo enorm, sommige zijn twee meter breed', zei hij.

Lokale bewoners gebruiken de waterplant om een medicinale thee te maken waarvan zij geloven dat ze astma en bronchiale aandoeningen kunnen helpen bestrijden, maar de autoriteiten hebben gewaarschuwd dat degenen die het proberen te oogsten een boete kunnen krijgen.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)


(Suriname Mirror/BBC/Channel News Asia/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten