maandag 29 januari 2018

Colombia's politieke partij FARC start campagne presidentsverkiezingen

Oud-rebellenleider Rodrigo Londono, bekend onder zijn Timochenko, gaat voor presidentschap

Partij pleit voor gratis universitair onderwijs, verbeteringen in gezondheidszorg betaald door de rijken, aanleg van wegen en elektriciteitsleidingen en geld voor wetenschappelijk onderzoek


Colombia's politieke partij FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común), bestaande uit voormalige leden van de rebellengroep, lanceerde zaterdag 27 januari 2018 haar zijn campagne voor de wetgevende en presidentsverkiezingen van dit jaar met een belofte om armoede en corruptie te bestrijden. 

De stembiljetten zullen het verkiezingsdebuut van de partij markeren nadat duizenden leden hun wapens hadden ingeleverd bij de Verenigde Naties onder een overeenkomst getekend met de regering van president Juan Manuel Santos in 2016 die aan meer dan 52 jaar oorlog een einde maakte.



De groep heeft zichzelf de Revolutionaire Alternatieve Gemeenschappelijke Krachten genoemd, met behoud van de FARC-initialen.


A post shared by che (@ernestoche04) on


'Ik ben vastbesloten om een ​​overgangsregering te leiden die de voorwaarden schept voor de geboorte van een nieuw Colombia', zei oud-rebellenleider en presidentskandidaat Rodrigo Londono, bekend onder zijn 'nom de guerre' Timochenko, tegen juichende aanhangers in een arbeidersbuurt in het zuiden van Bogota.





De partij pleit voor gratis universitair onderwijs, verbeteringen in de gezondheidszorg betaald door de rijken, de aanleg van wegen en elektrische leidingen, en uitgaven voor wetenschappelijk onderzoek.

Honderden aanhangers, velen shirts dragend met het rozenlogo van de partij, dansten op een campagne jingle en zwaaiden met witte vlaggen met de inscriptie 'Timo President', verwijzend naar de bijnaam van Londono.


Afgezien van de presidentsverkiezingen in mei zal de partij 74 kandidaten paraat houden tijdens parlementsverkiezingen in maart, in de hoop meer dan de 10 zetels te winnen vastgesteld tot 2026  onder de voorwaarden van de vredesovereenkomst.

Maar, veel Colombianen blijven boos op de FARC, berucht vanwege ontvoeringen, bomaanslagen en gedwongen verplaatsingen, en vinden dat de leden in de gevangenis moeten zitten en niet naar congreszetels moeten. Recente opiniepeilingen hebben weinig steun voor de partij getoond.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Reuters/Twitter/YouTube/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten