maandag 29 januari 2018

Leidende drugskartels in Mexico proberen voormalige FARC-commandanten te strikken

Mexicanen willen hun controle over Colombia's drugshandel versterken



De leidende drugskartels in Mexico proberen naar verluidt voormalige FARC-commandanten (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) te rekruteren om hun controle over Colombia's drugshandel te versterken, aldu meerdere berichten, zo schrijft Colombia Reports zondag 28 januari 2018.

Met de rekrutering van voormalige guerrilla-leiders hopen organisaties in de drugshandel hun controle over cocaplantages en de export van cocaïne uit Colombia te versterken. Mexicaanse misdaadgroepen 'zullen uiteindelijk de criminele structuren van het land gaan beheersen', vertelde misdaadanalist Fernando Quijano aan het Mexicaanse persbureau APRO.

De procureur-generaal van Colombia en de Ombudsman van het land bevestigden de expansie van de Mexicaanse activiteiten in de drugshandel, vaak op het voormalige grondgebied van de FARC. Minder belangrijke FARC-commandanten van het middenniveau die 'teleurgesteld zijn over het verloop van de uitvoering van het vredesakkoord met de guerrillagroep' worden nu bewapend door de kartels.

Volgens Quijano wordt de Colombiaanse drugshandel in toenemende mate gecontroleerd door drie Mexicaanse groepen, het Sinaloa-kartel, Los Zetas en de Jalisco Nueva Generacion. De in Medellin gevestigde analist nam vrijdag ontslag en beweerde dat de lokale autoriteiten niet reageerden op doodsbedreigingen aan het adres van zijn familie.

Volgens procureur-generaal Nestor Humberto Martinez kopen kartels cocaplantages op en sturen Mexicaanse experts om de productiviteit van de plantages te verbeteren. 'Het aantal burgers uit dat land dat deelneemt aan criminele activiteiten neemt steeds toe, er zijn er meer dan 100', zei Martinez.

Autoriteiten hebben melding gemaakt van activiteiten van Mexicaanse drugshandelorganisaties in acht van de 32 provincies van Colombia. Quijano en de Ombudsman van het land hebben er nog drie toegevoegd aan die lijst.

Volgens Ombudsman Carlos Negret financiert en consolideert het Sinaloa-kartel ook lokale misdaadgroepen langs belangrijke drugscorridors in het noorden van het land.

De vermeende herbewapening van voormalige leden van de FARC is vergelijkbaar met wat er gebeurde na de demobilisatie van de paramilitaire organisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia,) tussen 2003 en 2006. De AGC (Autodefensas Gaitanistas), de krachtigste illegale gewapende groep in Colombia, werd gevormd door paramilitaire commandanten op het middenniveau die beweerden te zijn verraden door de regering van voormalig president Alvaro Uribe. Deze groep is nu de belangrijkste bondgenoot van de Mexicaanse kartels in Colombia.

De Verenigde Naties, die het vredesproces met de FARC monitoren, hebben de regering van president Juan Manuel Santos gewaarschuwd, dat meer dan de helft van de voormalige FARC-guerrilla's die vorig jaar demobiliseerden, hun demobilisatiekampen hebben verlaten.

Mexicaanse drugs smokkelaars werken sinds de late jaren zeventig met hun Colombiaanse tegenhangers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten