maandag 29 januari 2018

Sharman (VHP): 'Er moeten consequenties verbonden worden aan dood zes baby's in AZP'

'Pengel moet zijn portefeuille ter beschikking stellen voor begaan van blunder in persconferentie'

'Het lijkt of geen enkele betrokken autoriteit de verantwoordelijkheid neemt en er consequenties aan verbindt'


Assembleelid en arts Dew Sharman (VHP) stelt zondag 28 januari 2018 op Starnieuws, dat niet zonder meer voorbij kan worden gegaan aan de dood van de zes baby's op de afdeling Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) door bacteriële infectie. Hij vindt dat consequenties hieraan verbonden moet worden. 

Ook het feit dat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid op de spoed persconferentie vrijdag verkeerde informatie heeft verstrekt, in bijzijn van de top van het ministerie en het AZP, kan niet worden geaccepteerd.

Sharman zegt, dat de bewindsman zijn portefeuille ter beschikking moet stellen voor het begaan van zo een blunder. Sharman brengt in herinnering, dat hij vanaf het begin gesteld heeft dat het ministerie fouten heeft gemaakt. Gelijk nadat deze kwestie aan het licht kwam eind november vorig jaar, moest de directeur van het AZP hier melding van gemaakt hebben bij de directeur van Volksgezondheid. De directeur moest dan gelijk de geneeskundige inspectie opdragen om een onafhankelijk onderzoek te verrichten.

'Voor zover mijn informatie reikt, is de geneeskundige inspecteur niet in actie gekomen. Er is hier geen melding gemaakt in het voorlopige rapport van de gezondheidsorganisatie PAHO', merkt de volksvertegenwoordiger op.

Het PAHO onderzoeksteam heeft naast de doodsoorzaak van de baby's voorstellen gedaan voor verbetering van de protocollen. Sharman benadrukt, dat de NICU een afdeling is waar zeer secuur omgegaan moet worden met de protocollen en hygiëne. De voorstellen voor verbetering van de protocollen, geven aan dat de protocollen niet nauwgezet werden nageleefd. 'Heeft dit met bezuiniging te maken of onacceptabele werkdruk of is men gewoon nonchalant te werk gegaan. Dit moet nog komen vast te staan, want in het voorlopige PAHO-rapport wordt hier geen melding van gemaakt.'

De informatie is belangrijk om herhaling van de pijnlijke situatie te voorkomen.

Vastgesteld moet worden volgens Sharman of er sprake is van menselijk falen of van de systemen. In het PAHO-rapport is melding gemaakt dat de infectie via de voeding heeft plaatsgehad. Niet is aangegeven wat de bron van de bacterie is. Wat ook niet duidelijk is geworden volgens Sharman is 'wat de rol en de verantwoordelijkheid van de superviserende personen is geweest'.

Het Assembleelid kijkt uit naar het definitieve rapport waarin de hele keten is beschreven, inclusief de processen en protocollen. 'Het blijft een zeer kwalijke en betreurenswaardige zaak. Het lijkt alsof geen enkele betrokken autoriteit de verantwoordelijkheid neemt en consequenties aan verbindt', concludeert Sharman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten