maandag 29 januari 2018

Activist Hofwijks begrijpt hoge onderscheiding voor CEO Letwin van IAmGold niet

'Letwin zet zich niet in voor de Staat Suriname, maar voor zijn bedrijf' 

- 'Het is gek dat je een directeur van een multinational gaat decoreren' 
- 'Het decoreren van de IAmGold-topman laat veel ruimte voor speculaties'
 

Curtis Hofwijks, activist en oud-medewerker Rosebel Gold Mines/IAmGold, vindt het belachelijk van de regering om over te gaan tot uhet decoreren van Steve Letwin, president en chief executive officer van het Canadese IAmGold, op 24 januari 2018 in het presidentieel paleis tot Grootofficier in de Ere-orde van de Gele Ster door vicepresident Ashwin Adhin namens president Desi Bouterse. Dit bericht het Dagblad Suriname maandag 29 januari 2018.

Deze onderscheiding werd aan Letwin uitgereikt vanwege de bijzondere bijdrage en toewijding, die hij in de afgelopen jaren heeft geleverd aan onder meer de Rosebel-operatie.

'Het is gek dat je een directeur van een multinational gaat decoreren. Wanneer wij een goed partnerschap hebben, heeft het voordeel voor beide partners. Een goed partnerschap zou genoeg beloning moeten zijn voor het feit dat hij zich inzet', stelt Hofwijks.

Letwin zet zich volgens Hofwijks niet in voor de Staat Suriname. 'Hij zet zich in voor zijn bedrijf. De man is geen filantroop. Als hij nationalist is, is hij dat voor Canada, en niet voor Suriname. Ik vond dat zeer belachelijk', stelt de activist.

Adhin memoreerde eveneens Letwin’s persoonlijke betrokkenheid bij de ondertekening van de tweede wijzing van de Delfstoffenovereenkomst in 2013. Het decoreren van de IAmGold-topman laat volgens Hofwijks veel ruimte voor speculaties. Daar wijdt hij niet zelf veel woorden aan, maar legt daar wel de nadruk op.

De omzetten en daarmee de nettowinsten van de multinationals in de goudsector stijgen de laatste jaren aanzienlijk; hun beursnoteringen schieten dan ook significant omhoog. Inkomsten uit de groot-goudmijnbouw zijn van eminent belang voor de staatskas. Tegelijkertijd is de regering van mening, dat de kloof in verdiensten tussen de multinationals en de Surinaamse Staat steeds groter wordt, hetgeen de regering de nodige zorgen baart. Deze omstandigheid vormt meer dan een goede reden voor de Surinaamse regering om in dialoog te treden met deze multinationals om de met hen gesloten overeenkomsten als uitgangspunt, zakelijk na te gaan hoe Suriname meer uit deze sector kan halen voor de Surinaamse bevolking.

De Surinaamse regering is ervan overtuigd dat er meer te halen is bij de uitvoering van de gesloten overeenkomsten en rekent erop dat de multinationals, die getoond hebben een waardige reputatie te hebben, de nodige goede wil hierbij aan de dag zullen leggen.

President Bouterse informeerde de samenleving in zijn nieuwjaarstoespraak al dat de regering zich dit jaar zal beijveren om een eigen Surinaamse goudmaatschappij op te zetten, 'Staatsgoud Suriname', die in de toekomst structureel haar eigen goud volledig in eigen beheer zal exploiteren, waar nodig in samenwerking met multinationals.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten