maandag 29 januari 2018

Bekende sociaal activist vermoord in Colombiaanse havenstad Buenaventura

Temistocles Machado doodgeschoten door huurmoordenaars in een winkel in wijk Isla de la Paz 



De moord op een gemeenschapsleider in Colombia's grootste havenstad aan de Stille Oceaan heeft de spanningen tussen de zwarte minderheid van het land en de nationale regering vergroot. De leider van de gemeenschap, Temistocles Machado, werd zaterdag 27 januari 2018 doodgeschoten door huurmoordenaars in een winkel in de wijk Isla de la Paz (Vredeseiland).

De dood zorgde voor een stortvloed aan verdriet in heel Colombia, waar de activist uit Buenaventura beroemd werd vanwege zijn leiderschap in conflicten met multinationals in de haven en de nationale regering in Bogota.



Machado was een van de meest bedreigde leiders in de provincie Valle del Cauca, maar was zonder bescherming toen de nieuwswebsite Pacifista hem in november bezocht.



De inwoner van Buenaventura was een van de leiders die vorig jaar over een investeringsdeal had onderhandeld met de regering van president Juan Manuel Santos nadat een staking de stad had lam gelegd.

Zijn mede-stakingsleiders hoorden van de moord tijdens een bijeenkomst en kondigden protest aan.


De Verenigde Naties, die een vredesproces volgt met de marxistische FARC-guerrillastrijders, veroordeelden de aanval op Twitter.

Meer dan 170 gemeenschapsleiders zijn gedood sinds het begin van het vredesproces met de FARC in december 2016, volgens onafhankelijke onderzoekers.



Veel gemeenschappen, vooral op het platteland, worden geterroriseerd door de massale moord op hun vertegenwoordigers, die wordt uitgevoerd door meerdere illegale gewapende actoren.

De Verenigde Naties hebben er bij de regering op aangedrongen om effectief controle te krijgen over het door de FARC verlaten gebied. Veel van deze gebieden zijn lange tijd verwaarloosd door Colombia's traditioneel zwakke en corrupte staatssysteem.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten