woensdag 20 december 2017

Kinderen in Venezuela lijden en sterven meer en meer aan acute ondervoeding

'Soms sterven ze in je armen, alleen door uitdroging'

(Bron foto: Advancing Native Missions)

'Kinderen komen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte als een pasgeborene'


Kinderen in Venezuela lijden en sterven meer en meer aan acute ondervoeding, volgens een zondag 17 december 2017 gepubliceerd artikel in de New York Times. The Times sprak met artsen in 21 openbare ziekenhuizen in het hele land, die zeggen dat er ongeveer 2.800 gevallen van ondervoeding onder kinderen zijn en bijna 400 sterfgevallen als gevolg van de toestand in het afgelopen jaar. 

Het olierijke Zuid-Amerikaanse land is al meer dan een jaar omgeven door een politieke en economische crisis, resulterend in een hoge inflatie en een tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden. Venezuela maakte in 2014 voor het eerst een recessie door.


Het resultaat van een vijf maanden durend onderzoek is, dat het interactieve artikel van de Times uit de eerste hand verslag doet van verschillende families die kinderen van slechts een paar maanden oud verloren hebben, omdat ze geen babyvoeding konden vinden

'Soms sterven ze in je armen, alleen door uitdroging', vertelde dr. Milagros Hernández, een arts die werkt in een kinderziekenhuis in de noordelijke stad Barquisimeto. Hernández zei, dat ze eind 2016 een piek in ondervoede patiënten zag. 'Maar, in 2017 was de toename van ondervoede patiënten verschrikkelijk', voegde ze eraan toe. 'Kinderen komen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte als een pasgeborene.'

The Times onderzocht ook andere symptomen van de crisis in het land: ondervoeding bij volwassenen, kinderen die zich bij gewelddadige straatbendes voegen als gevolg van een gebrek aan voedsel thuis, en vrouwen die zich laten steriliseren, omdat het te moeilijk is geworden om goed te zorgen voor een kind in de huidige staat van het land.

Stijgende sterftecijfers in Venezuela kwamen in mei in het nieuws en vervolgens bracht minister van Volksgezondheid Antonieta Caporale de eerste gezondheidsstatistieken van de regering sindd twee jaar uit.



Uit de gegevens bleek, dat kindersterfte met 30 procent was toegenomen en moedersterfte met 65 procent. Malariagevallen waren ook omhooggeschoten. Caporale werd dagen later abrupt ontslagen.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro, wiens pogingen om de politieke macht in de loop van 2017 te versterken hetgeen leidde tot verschillende demonstraties over het hele land, weigerde humanitaire hulp te aanvaarden, omdat miljoenen Venezolanen honger lijden en een gebrek aan eerste levensbehoeften.

Lees hier het volledige interactieve rapport van de New York Times over Venezuela.

(Suriname Mirror/Huffington Post/New York Times/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten