zondag 17 december 2017

Boliviaanse president Morales bezoekt paus vooruitlopend op pauselijke reis naar Chili

(Bron foto: CNS photo/L’Osservatore Romano)
Grensgeschil met Chili belangrijk gespreksonderwerp voor Morales


De Boliviaanse president Evo Morales suggereerde in een tweet, dat hij en paus Franciscus het territoriale geschil tussen Bolivia met Chili hebben besproken tijdens een bijeenkomst zaterdag 15 december 2017 in Vaticaanstad. Volgens het Vaticaan vond de 30 minuten durende privébijeenkomst plaats 'in een hartelijke sfeer'


Tijdens hun gesprek zei het Vaticaan: 'Waardering werd geuit voor de bijdrage die de kerk heeft gegeven en blijft zorgen voor de menselijke, sociale en culturele vooruitgang van de bevolking van het land, en er werd melding gemaakt van de actualisering van het raamwerk van overeenkomsten tussen de Heilige Stoel en Bolivia'.

Op zijn officiële Twitter-account schreef president Morales, dat zijn ontmoeting met de paus 'mij meer kracht en meer betrokkenheid geeft' om de meest in de steek gelatenen te dienen. De 'reflecties van de paus op de armsten, zijn gebeden voor vrede en tegen onrechtvaardigheid zijn altijd voor reflectie', tweette hij na de bijeenkomst.


Hoewel het Vaticaan zei dat, Morales en de paus over 'verschillende thema's van gemeenschappelijk belang' spraken, werd in de verklaring van het Vaticaan niet vermeld, dat er tussen Bolivia en Chili een voortdurende strijd is.

De paus zal 15-18 januari Chili bezoeken. Bolivia en Chili delen een grens van meer dan 400 mijl, maar hebben geen diplomatieke betrekkingen. De zure relaties zijn het product van een lange geschiedenis: Chili versloeg Bolivia en Peru in de Oorlog van de Stille Oceaan in 1879 en veroverde een mineraalrijk gebied van Bolivia, waardoor Bolivia een geheel door land omgeven land werd. Toegang tot de zee is een algemene oproep vanuit Bolivia, maar Chili beschouwt de zaak als gesloten.

Morales heeft geprobeerd om paus Franciscus in de kwestie te betrekken. Toen hij in 2015 de paus in Bolivia verwelkomde, zei Morales tegen hem: 'U bent aangekomen in een land dat is gemutileerd door het gebrek aan toegang tot de zee', en gaf hem een ​​geschenk, het 'Boek van de zee'. De paus reageerde door te zeggen, 'Dialoog is onmisbaar' en 'bouwen van bruggen in plaats van het bouwen van muren'.

In een tweede tweet op 15 december schreef Morales 'heeft nog steeds erg emotionele herinneringen' aan het bezoek van de paus, en hij bedankte de paus voor zijn steun aan hun claim op toegang tot de zee, met behulp van de hashtag #MarParaBolivia (#ZeeVoorBolivia).


Morales, aangekomen in de pauselijke bibliotheek, begroette de paus hartelijk en zei: 'Broeder Pausope, goedemorgen.' Toen ze gingen zitten, vertelde de Boliviaanse president Franciscus, dat hij er 'veel jonger   uitzag. 'Ja, iedereen zegt me hetzelfde', antwoordde de paus.

(Suriname Mirror/Crux Now/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten