donderdag 14 december 2017

Vicepresident van Ecuador Jorge Glas is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf

(Bron foto: Twitter)
Glas heeft illegaal smeergeld aangenomen van Braziliaanse bouwreus Odebrecht

In totaal heeft Glas 13,5 miljoen dollar aan Odebrecht-smeergeld ontvangen


De vicepresident van Ecuador is gisteren, woensdag 13 december 2017, veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het aannemen van illegaal smeergeld van een Braziliaanse bouwreus. Jorge Glas is de hoogste politicus die veroordeeld wordt in de wijdverspreide zaak rond Odebrecht, wiens praktijk van het geven van steekpenningen voor het verkrijgen van contracten voor openbare werken als een donkere wolk hangt boven ambtenaren en ex-ambtenaren in verschillende Latijns-Amerikaanse landen.


Glas, 48, zat sinds oktober preventief in hechtenis. Zijn rechtszaak voor het Hooggerechtshof van Ecuador begon vorige maand en hij werd gisteren veroordeeld. Aanklagers zeiden, dat hij in totaal 13,5 miljoen dollar aan Odebrecht-smeergeld ontving, via een oom die ook werd gearresteerd.

Odebrecht heeft toegegeven steekpenningen te hebben betaald om in een aantal landen contracten in de wacht te slepen en  heeft al 3,5 miljard dollar aan schikkingen betaald in de Verenigde Staten, Brazilië en Zwitserland.

Als nauw bondgenoot van de linkse ex-president Rafael Correa, diende Glas vanaf 2013 als Correa's vicepresident en behield de positie onder de huidige president Lenin Moreno. In augustus werd hij door Moreno van zijn taken ontheven, die hem ervan beschuldigde geen teamspeler te zijn.

Drie andere personen zijn in dezelfde zaak veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf, hun straffen zijn verlicht door hun 'effectieve samenwerking' met autoriteiten, volgens het vonnis van rechter Edgar Flores.

In een interview in oktober vanuit de gevangenis in Quito zei Glas, dat hij het slachtoffer is van  wraak van de bouwreus, nadat hij in 2008 het bedrijf uit Ecuador had geschopt na een geschil over de reparatie van een waterkrachtcentrale. Glas, die minister van Strategische Sectoren was voordat hij in 2013 vicepresident werd, ontkende elke link naar het Odebrecht-schandaal, hoewel zijn oom, Ricardo Rivera, werd gearresteerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid.

Onder onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie stemde Odebrecht in december ermee in om het recordbedrag van 3,5 miljard dollar te betalen nadat hij had toegegeven, dat hij 788 miljoen dollar aan steekpenningen in 12 landen had betaald om contracten te verkrijgen.

Het schandaal heeft politici in verschillende landen verstrikt, waaronder Mexico, Peru, Panama en Venezuela.

Ecuadoraanse openbare aanklagers zeiden, dat Odebrecht 47,3 miljoen dollar aan steekpenningen in hun land had uitgegeven om overheidsopdrachten te krijgen.

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, vertelde CNN Spaans vanuit Panama, dat Glas een 'politieke gevangene' is en dat er 'geen bewijs tegen hem' was. Hij beweerde, dat de veroordeling een manier was voor zijn opvolger, president Lenin Moreno, om de controle over het kantoor van de vicepresident te grijpen.


Woensdag werd tevens duidelijk, dat president Pedro Pablo Kuczynski van Peru mogelijk geld heeft ontvangen van Odebreht. In totaal is 4,8 miljoen dollar overgemaakt aan bedrijven die met hem in verband worden gebracht, zou blijken uit een document dat Odebrecht naar het Congres heeft gestuurd.

De betaalopdrachten zijn gedaan tussen 2004 en 2012 toen Kuczynski verschillende ministersfuncties bekleedde. De president zegt niets fout te hebben gedaan, maar ontkent ook niet dat het is gebeurd. In 2016 trad hij aan als president.

(Suriname Mirror/Daily Mail/BBC/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten